Antena Căutare

Iasomia, esenta frumusetii

La lumina Lunii, iasomia se deschide imprastiindu-si parfumul. De aici incepe o calatorie a simturilor, strabatand munti, mari si oceane.

O frumoasa poveste indiana vorbeste despre dragostea dintre o printesa si prea maretul Zeu al Soarelui - Surya Deva. Pentru ca zeul nu i-a impartasit iu­birea, printesa s-a intristat atat de tare, incat a ho­tarat ca nu mai are de ce sa traiasca. Cu inima zdrobi­ta, printesa a parasit lumea, iar in locul unde i-a fost ri­sipita cenusa au aparut primele flori de iasomie. Al­be, delicate si cu un parfum divin. Parfum de care Zeul Soare nu avea sa se bucure vreodata, deoarece ia­so­mia se deschide numai dupa lasarea intunericului.

De altfel, in India, acestei flori i se mai spune "lumina Lunii". Sunt atat de parfumate, incat femeile obis­nuiesc sa le poarte in par sau sa confectioneze ghir­lande cu care sunt primiti cei mai de seama oaspeti. Dar cu adevarat "darul zeilor" este uleiul de iasomie, din care se fac unele dintre cele mai renumite parfumuri din intreaga lume. Este o esenta extrem de pretioasa, deoarece necesita un numar mare de flori - peste 3,6 milioane pentru a obtine aproximativ 400 ml de ulei -, iar recoltarea se face manual si doar la lumina Lunii, atunci cand parfumul este foarte puternic.

Metoda traditionala presupune ca florile sa fie asezate pe un material din bumbac bine imbibat cu ulei de masline. Prin presare, dupa cateva zile, se poate extrage esenta de iasomie care s-a impregnat in uleiul de masline. O alta metoda de obtinere foloseste pu­terea aburului, astfel incat sa se evapore uleiul. Acesta va trece apoi printr-o sectiune cu aer rece, astfel incat acesti vapori sa se transforme in picaturi. Uleiul de iasomie se va ridica la suprafata si-si va incepe drumul catre sticlutele cu parfumuri rafinate. Spre exemplu, unul dintre cele mai cautate si scumpe parfumuri are printre "ingrediente" iasomie, bergamota, flori de portocal, ylang-ylang, trandafir, mimoza si palisandru. Despre aceasta combinatie se crede ca are puteri afrodiziace si le face pe femeile care o "poarta" sa fie mult mai frumoase.

Dar florile de iasomie au ajuns si in... cescute. In intreaga Asie, dar de curand si in Romania, gurmanzii stiu sa pretuiasca un ceai de iasomie bine aromat. Se folosesc frunzele de ceai (fie ca este vorba de ceai negru, verde sau alb), pentru ca au puterea de a imprumuta din parfumul plantelor cu care vin in contact. Asa se face ca in vase uriase se amesteca ceai si iasomie (tinute constant la o anumita temperatura), lasandu-le asa timp de mai multe ore. Pentru un gust si mai intens, acest proces se poate repeta chiar si de opt-zece ori in decursul unei luni, pana cand florile de iasomie si-au ostoit cu totul parfumul.

Articolul continuă după reclamă

Si din cescuta in... farfurie. Siropul de iasomie este unul dintre ingredientele folosite pentru a da o alta tenta deserturilor obisnuite. Pentru a-l obtine se pun la fiert 700 ml de apa impreuna cu 200 g zahar. Cand zaharul s-a dizolvat se adauga doua linguri cu ceai de iasomie si se ia vasul de pe foc. Dupa aproximativ zece minute se strecoara si se poate folosi pentru sorbeturi de mango sau panna cotta, spre exemplu.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: wikiraqi.com

VIDEO! Reteta: Pastizio - preparat grecesc cu influente italiene... Top 8 activitati fizice care ard calorii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x