Germania
Belsnickel este varianta diabolica a Mos Craciunului german, dar nici pe departe atat de rau pe cat Krumpus din Austria sau Le Pere Fouettard din Franta. In schimb, el este imbracat in blanuri din cap pana in picioare si le ofera dulciuri copiilor cuminti si carbuni si bete sau coroane impletite celor obraznici.
Multe sunt decorate cu o panglica numita "Adventskranz". Acestea au pe ele lumanari ce servesc drept calendar, pentru ca in fiecare duminica poate fi aprinsa o alta lumanare. Pe 21 decembrie are loc cea mai scurta zi din an ce poarta denumirea de Sf. Thomas, iar oricine intarzie la munca in acea zi primeste porecla de "Thomas magarul".
Ca in multe alte tari europene, bradul de Craciun este tinut ascuns de copii pana in seara de Ajun. Parintii aduc bradul in casa, il decoreaza cu bomboane, beteala, lumini si jucarii si apoi suna un clopotel pentru a le da de veste copiilor ca pot intra. Cei mici sunt invitati la o gustare, iar intreaga familie desface cadourile.
Grecia
Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai importanti sfinti in Grecia pentru ca este si patronul marinarilor. Din acest motiv, el este vazut intr-un mod diferit fata de alte culturi: imbibat cu apa de mare si transpirat de la munca grea de a salva vapoarele.
Brazii impodobiti sunt destul de populari, insa nu in intreaga tara. Cei mai multi umplu un bol cu apa si apoi leaga deasupra lui cu sarma o cruce de lemn si putin busuioc. O data pe zi, crucea si busuiocul sunt inmuiate in apa si cu ea se stropeste prin casa. Aceasta ceremonie are scopul de a indeparta mici demoni, numiti Killikantzaroi.
Acestia vin din centrul pamantului si apar numai in cele doisprezece zile ale Craciunului. Desi sunt foarte obraznici, ei nu sunt chiar diabolici, ci mai mult fac pozne de tipul: inacresc laptele sau sting focul in soba. Pentru ca se zice ca ei intra in casa prin soba sau semineu, focul este facut tot timpul in aceasta perioada a anului.
Islanda
La un moment dat, copiilor islandezi li s-a spus sa se poarte frumos sau vor fi mancati de o pereche de ogari care trraiesti undeva pe dealuri. Personajele erau considerate atat de infricosatoare incat printr-un decret public a fost interzisa folosirea unor astfel de povesti pentru a-i determina sa fie cuminti.
Astfel incat, parintii au lasat la o parte ogarii, insa au inceput sa vorbeasca despre puii lor - Jolasveinars - mai putin diabolici se pare. Jalasveinars erau cei care faceau poante oamenilor si le furau mancarea, dar acum sunt responsabili cu impartirea de cadouri copiilor. Cei obraznici insa primesc cartofi sau alte obiecte care sa le arate ca nu au fost uitati, insa nu merita cadouri adevarate.
Italia
In Italia nu exista Mos Craciun, ci o femeie care se numeste La Befana. Povestea spune ca cei trei magi s-au oprit in timpul calatoriei lor si au rugat o femeie sa le ofere adapost si mancare. Ea i-a refuzat, insa mai tarziu si-a dat seama de greseala facuta si i-a parut rau. Acum ea calatoreste in jurul lumii cautandu-l pe pruncul Iisus, iar pe 6 ianuarie le lasa copiilor o soseta plina cu bomboane sau cu carbuni daca au fost obraznici.
Japonia
Desi majoritatea japonezilor nu sunt crestini, foarte multi sarbatoresc Craciunul pentru ca le place aceasta sarbatoare. Nu este de mirare insa ca traditiile tinute in Japonia sunt diferite de cele din Europa. De exemplu, pentru ca KFC a popularizat ideea ca puiul prajit este mancarea traditionala de sarbatori, restaurantele lor sunt atat de aglomerate in aceasta perioada, ca este nevoie sa iti faci din timp rezervare.
Cele mai multe obiceiuri au legatura cu iubirea romantica mai mult decat cu ideea de familie, iar patiseriile vand prajituri speciale pentru indragostiti.
Copiii au insa un reprezentant al lui Mos Craciun in imaginea unui zeu japonez cunoscut pentru generozitatea sa. Hoteiosho este un preot budist ce care dupa el un sac mare, plin de cauri pe care le imparte copiilor. Copiii stiu ca trebuie sa fie cuminti, pentru ca Hoteiosho are ochi la ceafa si vede tot ce se intampla.
Citeste si partea 1
Foto: spiegel.de
A fost identificata gena care ii face pe unii betivi violenti... VIDEO! Gustari traditionale de Craciun: secrete de gospodine...