Fiecare joc, oricat de spontan, are loc urmarindu-se o anumita structura: fie imitarea adultilor prin interpretarea rolurilor de parinti sau a medicului, pompierului ori profesoarei, fie prin construirea de cazemate si cucerirea de orase, punand in scena un episod istoric, sau prin cantecele care ii ajuta sa retina fara efort cuvinte noi, povesti scurte si sa vorbeasca in rime.
Multi parinti isi inscriu copiii inca de la o varsta foarte timpurie la diverse cursuri pentru a invata un sport sau doua, o limba straina, sa cante la un instrument, sa danseze sau sa picteze. Pana la varsta scolara, unii micuti acumuleaza atatea activitati suplimentare, incat cu greu mai gasesc timp pentru a se juca pur si simplu in voie.
In principiu, astfel de activitati sunt utile, insa ele trebuie sa fie un sprijin in dezvoltarea copilului si in niciun caz sa nu il aglomereze. Copiii au astfel voie sa se joace atunci cand termina temele, cursurile suplimentare, cand totul este pus la punct. Bineinteles ca trebuie sa se acorde prioritate anumitor activitati, insa nu trebuie minimalizate efectele jocului pur, de dragul relaxarii.
Copiii invata in primul rand sa interactioneze atunci cand se joaca impreiuna cu alti copii. Deprind ce inseamna sa pui lalolalta idei pentru un scop comun, sa faci compromisuri, sa imparti, sa ai rabdare, sa te bucuri de succes sau sa suferi alaturi de echipa care a pierdut. Sunt lucruri esentiale pe care nu le poate invata mergand de la curs la curs, antrenandu-se si invatand.
Joaca si dezvoltarea inteligentei
Nu doar ceea ce invata alaturi de un profesor sau parinti ii dezvolta inteligenta, ci si anumite jocuri care ii testeaza memoria, abilitatea de a reactiona rapid si eficient, imaginatia, logica si perseverenta. Jocurile de cuvinte de tipul "fazan" ii dezvolta vocabularul, iar cele prin care trebuie sa uneasca puncte sau sa realizeze un puzzle ii testeaza privirea in perspectiva si logica.
In ziua de astazi exista o gama tot mai larga de jucarii pentru copii, incepand cu varste foarte fragede, bebelusii si copiii in general fiind ca niste bureti care absorb incontinuu informatie noua. Joaca ramane si pentru adulti o metoda de a deprinde lucruri noi, desi inaintand in varsta aceasta devine tot mai complexa, iar regulile mai stricte.
Foto: goaupair.com
VIDEO! Cum sa va paziti copiii de viroze... Painea alba, printre cele mai nesanatoase alimente...