Antena Căutare

Începe Postul Crăciunului: Ce este bine să faci și care sunt zilele cu dezlegare la peşte

Credincioșii din România încep, de pe 15 noiembrie, să țină postul Crăciunului, timp de 40 de zile, căci puțin peste o lună ne mai desparte de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Craciunului este unul dintre cele mai ușoare de ținut, căci există numeroase zile cu dezlegare le pește. 

Credincioșii din România încep, de pe 15 noiembrie, să țină postul Crăciunului, timp de 40 de zile, căci puțin peste o lună ne mai desparte de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Craciunului este unul dintre cele mai ușoare de ținut, căci există numeroase zile cu dezlegare le pește.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii în întreagă lume. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și se termină la 25 decembrie.

Potrivit calendarulortodox.ro, în acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserică Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă pește, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserică prăznuiește Sfinții mai importanți.

Se face dezlegarea la peste pe când Biserică Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. Daca doriți câteva sugestii de retete cu peste avem o colecție din care puteți alege ceea ce vi se potrivește.

De asemenea, credincioșii pot mânca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.
Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie dacă zilele acestea cad Marți sau Joi. Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.

Era prea bolnav ca să-l iubească. O româncă și-a abandonat bebelușul într-un spital din Italia. Gestul medicilor, dovadă... A murit Max, ursul de la Peleș. I-au scos ochii cu un bold, i-au dat cu spray, l-au drogat cu bere. Acum nu-l mai doare ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x