Antena Căutare

Obezitatea infantila - prevenita prin sport si dieta

Comportamentul alimentar nesanatos este efectul unui model de viata invatat in familie, iar cea mai grava consecinta a alimentatiei incorecte la copii este obezitatea.

Tendinta copiilor de a deveni supraponderali este mai grava decat la adulti, deoarece genereaza boli care pana nu de mult erau caracterstice doar adultilor: deficit de atentie, alergii, probleme de tranzit intestinal, colesterol marit, hipertensiune arteriala, diabet de gradul 2.

Acestora li se adauga afectiuni de natura psihica precum stima scazuta de sine, stresul, anxietatea ori depresia, care vor determina copilul sa se sustraga de la rezolvarea problemelor si a emotiilor negative prin refugierea in mancare.

In Uniunea Europeana, 1 din 7 copii este supraponderal sau obez. Sunt statistici ingrijoratoare, care arata ca acesti copii vor avea o sanatate precara, iar calitatea vietii lor va fi redusa.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, recomanda ca nutritia copiilor sa se bazeze pe alimente ce pot fi gasite in natura si consumate ca atare, in special fructe si legume, precizand ca omul este singura specie care consuma alimente „culturale": mezeluri, produse de patiserie, semipreparate de tip fast-food, la care se adauga un stil de viata sedentar si o hidratare necorespunzatoare.

Articolul continuă după reclamă

Greseli frecvente de nutritie

Membrii familiei cedeaza la insistentele copiilor, oferindu-le alimente nesanatoase sau dulciuri, drept rasplata sau cadouri.

Copiii care stau mult cu bunicii sau in institutii scolare devin dependenti de alimente sarace in nutrienti esentiali.

Copiii nu sunt invatati sa aiba mese regulate.

Parintii isi stimuleaza copiii sa manance oferindu-le dulciuri rafinate.
Copiii petrec prea mult timp in fata calculatorului sau la televizor, devenind sedentari.
Apa nu trebuie inlocuita cu sucuri din comert, bogate in zaharuri si substante nocive pentru organism.

Sfatul specialistului

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare

„Pana la 10 ani un copil nu poate sa-si aleaga in cunostinta de cauza alimentele. Daca sub influenta mediului familial va observa obiceiuri sanatoase, el va dezvolta ulterior un astfel de stil de viata. Uneori, dorinta parintilor de a asigura copiilor confortul ii expune pe acestia unui pericol pe care nu-l constientizeaza.

Un copil nu trebuie sa manance ca un adult, deoarece sistemul anatomo-fiziologic si cel imunitar nu sunt inca finite, iar pana la 15 ani sistemul nervos nu ii permite copilului sa aiba reactii si comportamente alimentare sanatoase. Nu trebuie interzis nimic, ci doar explicat, pentru a evita ca sa devina foarte dorit".

Sfaturi utile ce ajuta la prevenirea obezitatii infantile:

Limitarea numarului de calorii provenite din sucuri si lichide carbogazoase

Evitarea meselor de tip fast-food

Micsorarea portiilor consumate la fiecare masa

Copilul nu trebuie fortat sa „curete farfuria", ci invatat sa se opreasca atunci cand este satul sau chiar inainte.

Activitatea fizica zilnica trebuie sa fie o prioritate: plimbari, jocuri in aer liber, activitati sportive.

Limitarea timpului petrecut in fata televizorului si a calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati .

Parintele trebuie sa ofere copilului exemplul personal in modul sanatos de alimentatie si prin activitatea fizica desfasurata zilnic.

Obezitatea la copii si sedentarismul trebuie combatute de timpuriu

Studii recente, realizate la Universitatea de Stiinte Medicale din Georgia, au gasit o solutie eficienta in lupta cu kilogramele micutilor: dieta nutritiva si echilibrata, combinata cu practicarea a 20 de minute de sport in fiecare zi. Nu va complicati cu sporturi grele sau costisitoare. Saritul corzii si alergarea aduc rezultate vizibile, iar pentru aceasta parintii nici nu trebuie sa cheltuieasca, nici nu trebuie sa strabata distante mari.

Citeste si revista Felicia!

Foto: freshhealthyvending.com

Cum sa faci sa-ti creasca parul mai repede... VIDEO! MO si Foca - "robotzii" animati care fac senzatie in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x