Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati a fost realizat cu ajutorul a 122 de persoane casatorite sau implicate intr-o relatie de lunga durata. Cuplurile au trebuit sa raspunda la o serie de intrebari despre fumat, baut, consumul de alimente, daca fac sau nu sport si alte obiceiuri legate de sanatate.
Cercetatorii au descoperit ca obiceiurile proaste au fost preluate de la unul dintre parteneri prin dorinta de sincronizare si notiunea de responsabilitate personala. De cele mai multe ori, barbatul s-a dovedit a fi cel care si-a influentat in rau iubita sau sotia.
Totodata, pe masura ce ambii intra in rutina repetarii obiceiului prost (cum ar fi unul dintre parteneri fumeaza si cu timpul se apuca si celalalt), acesta este cu atat mai greu de eliminat si necesita un efort din partea ambilor.
Desi studii anterioare se axeaza aproape exclusiv pe modul in care relatiile intime - in special casatoria - au efecte pozitive asupra sanatatii, cercetarile actuale atrag atentia asupra faptului ca si obiceiurile nesanatoase sunt pe de alta parte promovate mai mult in cadrul unui cuplu.
Cu toate acestea, in ciuda lucrurilor nesanatoase pe care cei doi le pot face impreuna, persoanele casatorite sunt mai longevive decat cele singure, stabilitatea emotionala fiind de altfel foarte importanta.
Foto: julieharrisphotography.com
Ai ghinion in dragoste? De vina sunt parintii... Dintii cariati - un semnal ca cel mic trebuie sa reduca dulciurile...