Acestea vor fi testate in fabuloasele pahare Riedel din cristal, cu forme special create pentru a pune in valoare fiecare dintre soiuri, alaturi de un pahar de vin obisnuit, ales la intamplare (o forma des intalnita in restaurante). Se va face, deci, o degustare comparativa a acelorasi vinuri.
Specialistii Vinexpert ii asigura pe participanti ca diferenta va fi considerabila: practic, daca degustarea s-ar face in orb, ar parea ca vinurile sunt diferite.
Exista o harta a senzorilor de perceptie a gusturilor in cavitatea bucala, a carei dispunere influenteaza modul in care distingem (inregistram) complexitatea si aromele speciale ale fiecarui vin. Forma si dispunerea buzei paharului, diferita in functie de identitatea fiecarui vin permite directionarea fiecarei inghitituri catre zona optima.
De asemenea particulele aromatice din componenta buchetului vinului au greutati diferite, iar inaltimea si forma balonului sunt menite sa concentreze aromele sau sa aereze vinul, pentru a evidentia diversele palete de arome, diminuind riscul de a fi puse intr-o lumina nepotrivita.
Claus Riedel a fost cel care a revolutionat industria de pahare luxury. Sfidand toate canoanele de pana atunci, respectiv pahare cu cupe mici, din sticla groasa, colorata, intens ornamentate, a prezentat in 1958 noua lui creatie - un pahar magnum pentru vin, din cristal, impecabil realizat prin suflare si finisat manual, perfect transparent, singurul element de pedanterie fiind finetea buzei.
Sursa: Good Food
Foto: www.jacobdavisphotography.com