La prima vedere, Barbie este o papusa frumoasa, delicata, cu zambetul pe buze, silueta de invidiat si hainute moderne. Ea pare sa aduca numai bucurie in sufletele fetitelor care nu o mai lasa din mana din momentul in care au cumparat-o.
Dar ce se ascunde de fapt in ochii plini de dragoste ai unei fetite pentru papusa ei? Daca ne gandim ca Barbie este pusa cumva pe un piedestal si vazuta drept imaginea perfecta a unei femei, nu ar fi curios ca fetele sa dezvolte sentimente negative fata de sine.
Barbie parca spune: "Fii ca mine" - adica slaba, vesnic tanara si zambitoare, cu casa, masina si piscina la dispozitie. O imagine ireala, la care majoritatea fetitelor nu se pot ridica. Si totusi, multe dintre ele preiau din conformismul si superficialitatea promovata de papusi.
"Sindromul Barbie", cum l-au denumit psihologii, se manifesta prin o imagine proprie denaturata, un grad scazut de respect de sine si dorinta de a fi la fel de slaba. Din ultimul "simptom" decurg si probleme de alimentatie si greutate fluctuanta. Un studiu din Marea Britanie, pe 162 de fetite, intre 5 si 8 ani, au ajuns la aceleasi concluzii.
Intr-un cuvant, discrepanta dintre Barbie si stapana ei o poate duce pe cea din urma la temeri nefondate, tristete pana la depresie.
Cum ar trebui parintii sa se comporte? Este greu de crezut ca un parinte ii va putea refuza o papusa copilului sau, insa ar fi bine macar sa i se explice de la o varsta frageda diferenta dintre realitate si fantezie.
sursa foto:nydailynews.com
Protejeaza-ti pielea de efectele poluarii!... Cand incepem sa folosim creme antiimbatranire?...