Antena Căutare

Psihologie: Gesturile de salut descriu personalitatea

Specialistii in stiinte comportamentale au reusit sa faca o corelatie intre atitudinea din timpul salutului si unele trasaturi temperamentale.

Pozitia capului in timpul salutului

O pozitie rigida a capului in timp ce salutam sau fara o inclinare evidenta in jos a barbiei demasca o fire dominanta, rationala, dar cu o intuitie mai slaba, sigura pe sine, cu o impresie pozitiva supraestimata despre sine, usor egoista uneori, obiectiva, cu simt al dreptatii.

Din nefericire, nu sunt persoane foarte tolerante, isi fac prea repede o impresie proasta despre cei care gresesc in situatii simple, nu isi ofera sprijinul decat in situatii pe care ei le considera a fi fara iesire. In mare parte au sanse mari de a ajunge in functii de conducere, dar nu si posibilitatea de a-si pastra o functie importanta, din cauza faptului ca nu comunica afectiv, apropiat, decat cu prieteni foarte buni. Tot in sens negativ, in aceste situatii poate deveni agresiv verbal sau chiar violent, in functie de educatie.

Inclinarea capului in jos

In situatia in care, in timp ce salutam, ramanem seriosi, abatuti sau tristi, este vorba de o fire cu instincte normal dezvoltate, capabila oarecum de a se adapta social, insa numai in anumite medii. Este, in general, tipul de individ dependent de respectul oferit de ceilalti si mai ales de respectul fata de meseria, profesia si munca sa. In cuplu este un bun partener, este protectiv si fidel, chiar daca uneori e mai putin darnic si tandru. Deseori este doborat de probleme ce tin de simtul responsabilitatii si chiar griji pe care si le face gratuit in privinta unor probleme minore.

Daca inclinarea capului in jos este insotita de un zambet, vorbim mai ales de o fire adaptabila, capabila de a face fata oricarei probleme prin inteligenta sau cunostinte acumulate din experienta. Este o fire de obicei placuta, comoda, uneori comunicativa si foarte sincera, ce respecta prietenia si sentimentele, mai ales daca a beneficiat de o educatie buna. Daca mimica nu se schimba in zambet, ci intr-un fel de ranjet, este vorba mai mult de o fire care poarta permanent o masca opaca, greu de patruns de cei care nu-i ating coarda sensibila a sufletului.

Impingerea barbiei in fata

Salutul in care inclinarea capului este catre spate, etaland discret sau evident barbia, este specific celor cu un potential agresiv bine reprezentat. Bineinteles ca acest lucru nu inseamna ca si-l vor manifesta sau ca pot deveni violenti, in cazul in care au o buna educatie. Orice gest al capului ce impinge barbia in fata etaleaza zona gatului, partea cea mai vulnerabila datorita jugularelor, ce pot fi usor atinse, sfasiate sau taiate. Nu este o pozitie de lupta, ci una care arata neinfricarea, curajul fata de cel din fata individului.

Ca urmare, cei care saluta impingand barbia in fata spun fara sa-si dea seama „am curaj sa ma confrunt cu tine, dar acum nu sunt agresiv". Acest tip de salut exprima un exces de incredere in sine, dominanta, uneori usoara megalomanie. Cei din aceasta categorie sunt vesnic intr-o lupta pentru a urca rapid pe scara sociala sau de a-si satisface dorinta de a fi mai sus decat toti cei pe care-i cunosc. In sens pozitiv, sunt foarte saritori, nu te lasa la greu si chiar iti pot face munca ta gratuit, tocmai pentru a-ti arata ca sunt mai puternici, mai rezistenti, dar si pentru a-ti impune sa-i respecti pentru gesturile lor.

Gesturi ale mainilor

Asa cum se stie, inca din vremurile lui Hipocrate, mainile incearca sa exprime prin gesturi ceea ce simtim, gandim sau am dori sa exprimam in cuvinte, atunci cand vorbim si cuvintele par insuficiente pentru a comunica. Cercetarile recente au demonstrat ca exista peste 40 de gesturi ale mainilor, care pot insoti salutul, exprimand o anumita stare a noastra, dar totodata demascand unele aspecte legate de felul de a fi.

Ridicarea palmei catre cel salutat

Atunci cand, inainte sau in timpul salutului, ridicam mana cu palma deschisa catre cel salutat, se doreste a fi un semn de sinceritate. Daca palma este ridicata, ca si cum am ridica o perdea imaginara dintre noi si celalalt, oprind mana la nivelul fetei, este vorba de o fire modesta, bucuroasa ca a intalnit prietenul salutat.

Daca palma este deschisa si degetele larg rasfirate, vorbim de o fire sincera, in care putem avea incredere si care ne poate ajuta cand suntem in impas. Ridicarea mainii ca salut deasupra nivelului fetei este tot un semn de apropiere, insa totodata demasca o usoara tendinta de a fi deasupra celui salutat „te salut de sus" sau „eu sunt mai sus". Uneori, totusi, acest gest poate exprima bucuria uriasa de a-l revedea pe cel salutat.

Cand mana care saluta se misca „stanga-dreapta"

Daca salutul de intampinare este un gest ce seamana usor cu o stergere superficiala a geamului, ca si gestul de „Pa-Pa" sau „La revedere", este vorba de o persoana activa, vioaie, entuziasta sau numai foarte bucuroasa ca ne-a revazut. Cei din aceasta categorie au un potential urias de a reusi in viata prin mijloace proprii, sunt inventivi cand este vorba de lucruri marunte sau probleme ce nu implica situatii grave.

Pot fi prieteni adevarati numai daca suntem extrem de sinceri si deschisi fata de ei. In cuplu sunt toleranti, dar devin usor infideli daca nu avem grija sa inlaturam cauzele monotoniei si nu le aratam afectiunea noastra asa cum isi doresc ei.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: freepik.com

4 remedii eficiente impotriva caderii parului... FOTO! O pisica a supravietuit de doua ori eutanasierii!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x