Antena Căutare

Rețeta de cozonac din bucătaria Mirelei Vaida. Vedeta a venit în ajutorul celor care pregătesc masa de Paște

Mirela Vaida le-a prezentat fanilor rețeta de cozonac moldovenesc pe care o știe de la mama ei.

Colaj cu Mirela Vaida, îmbrăcată în costum popular, în platoul Acces Direct și acasă la ea, alături de cozonacii pe care i-a pregătit Galerie
Mirela Vaida a prezentat rețeta de cozonac moldovenesc, pe car eo știe de la mama ei | Antena 1 & Instagram

Mirela Vaida s-a filmat în timp ce a pregătit cozonacul pentru Paște, prezentându-le fanilor săi modul de preparare și ingredientele pe care le utilizează. Îndrăgita prezentatoare de la Acces Direct a gătit a dezvăluit secretele pregătirii cozonacului moldovenesc, pe care le cunoaște de la mama ei.

Citește și: Cozonac Babka cu ciocolată: o rețetă perfectă pentru masa de Crăciun

Ce ingrediente folosește Mirela Vaida pentru a prepara cozonacul moldovenesc

Vedeta a precizat că pentru aluatul cozonacului are nevoie de: 2 kg de făină albă, apă minerală, sare, zahăr, drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte cald, un pic de unt gras şi smântână grasă, coaja de la o lămâie dată pe răzătoare, esenţe, 6 ouă, lapte cald.

Citește și: Friptură de miel la cuptor, rețeta lui Chef Florin Dumitrescu. Trucuri de la juratul „Chefi la cuțite” pentru un gust minunat

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mirela Vaida explică modul de preparare al cozonacului moldovenesc

,În primul rând o să presor sarea peste făină, după care o să pun zahărul în cuibuşor. Apoi punem drojdia dizolvată în lăptic cald şi amestecăm. Să ştiţi că eu nu am cantităţi, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac reţete profesionale, le fac aşa după mintea mea. O să pun acum untul, tăiat cubuleţe. Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făina şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână grasă. Amestesc şi după aceea va trebui să pun oău. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă.

Citește și: Cozonac fără frământare. Rețetă simplă și rapid de pregătit

Mama, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun șase ouă. Trei ouă pe kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca.
Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit și ne apucăm de umplutură”, a spus Mirela Vaida.

Citește și: Ciorbă de miel cu cartofi, rețeta lui Chef Florin Dumitrescu. Trucuri de la juratul „Chefi la cuțite” pentru un plus de savoare

Mirela Vaida a avut ajutoare de nădejde în bucătărie, pentru că cei trei copii ai săi și-au spus părerea despre gustul aluatului, dându-I aprobarea mamei lor.

Ingrediente umplutură pentru cozonacul moldovenesc

Mirela Vaida a prezentat și ingredientele și modul de preparare al umpluturii. Astfel, pentru umplutura cozonacului moldovenesc, Mirela Vaida a avut nevoie de: rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră, 1 kg de miez de nucă, zahăr, cacao, lapte, esenţe, stafide.

Citește și: Mirela Vaida, ediţii speciale de Sărbătoare Acces Direct

Mod de preparare umplutură pentru cozonac moldovenesc

,,Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, învârtim, până se omogenizează. E de-a dreptul delicious să mănânci dintr-un cozonac cu cât mai multă umplutură. Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze toată compoziția, pentur că oricum trebuie să așteptăm să mai dospească aluatul. După ce a crescut aluatul iau o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x