Antena Căutare

Riscul de naștere prematură, depistat extrem de simplu, acasă! Analiza care-ți spune dacă vei aduce pe lume copilul, înainte de termen: "Este primul progres ştiinţific real"

O echipă de cercetători americani şi danezi a anunţat joi că a dezvoltat un test de sânge, necostisitor, ce poate prezice cu o acurateţe de 80% dacă o femeie gravidă va naşte prematur.

O echipă de cercetători americani şi danezi a anunţat joi că a dezvoltat un test de sânge, necostisitor, ce poate prezice cu o acurateţe de 80% dacă o femeie gravidă va naşte prematur.

Deşi sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca acest test să fie gata de utilizare la scară largă, experţii susţin că descoperirea are potenţialul de a reduce numărul de decese şi complicaţii asociate celor 15 milioane de cazuri anuale de naşteri premature la nivel mondial.

Testul poate fi utilizat şi pentru estimarea datei la care gravida va naşte, ''într-o manieră la fel de fiabilă şi mai puţin costisitoare în comparaţie cu ecografia'', se arată în articolul publicat în jurnalul Science.

Testul măsoară activitatea genelor materne, placentare şi fetale prin evaluarea nivelurilor de ARN din celule, moleculele care transportă instrucţiunile genetice ale organismului.

''Am constatat că o mână de gene sunt foarte predictive pentru femeile cu risc de naştere prematură'', a declarat Mads Melbye, coautor principal, profesor invitat în cadrul Universităţii Stanford şi director executiv la Statens Serum Institut din Copenhaga.

"Am lucrat mult timp de-a lungul anilor pentru a înţelege naşterea prematură. Acesta este primul progres ştiinţific real şi semnificativ asupra acestei probleme din ultima lungă perioadă de timp", a estimat Melbye.

Pentru a dezvolta acest test, cercetătorii au examinat eşantioane de sânge prelevate de la 31 de femei daneze pentru identificarea genelor care dau semnale clare cu privire la vârsta gestaţională şi la riscul de naştere prematură.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, după ce testul va fi disponibil pe scară largă va fi probabil destul de simplu de folosit şi îndeajuns de ieftin pentru a fi utilizat în regiunile sărace ale lumii.

Mărturisirile incredibile ale unei femei care și-a înșelat soțul: ”Am ”călcat strâmb” dar n-am fost niciodată mai ferici... Calendar ortodox 10 iunie. Cea mai importantă sărbătoare pentru români mâine...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x