Antena Căutare

Sarcina la adolescente are consecinte medicale

In ultimii ani, atat in Romania, cat si in Europa, a crescut numarul mamicilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Este un lucru frumos si emotionant sa ai un copil, insa pentru o adolescenta nepregatita pentru o astfel de responsabilitate poate fi infricosator. Sarcina este o stare fiziologica, si fiecare femeie ar trebui in mod normal sa ramana insarcinata atunci cand isi doreste un copil si este constienta de importanta acestei decizii. Din nefericire, in zilele noastre fete mult prea tinere devin frecvent mame la 14, 15 sau 16 ani.

Acest lucru se intampla, cel mai probabil, din ignoranta deoarece acum exista numeroase mijloace contraceptive menite sa impiedice o astfel de situatie nedorita. Pentru a incerca sa aflam cauzele acestui fenomen, dar si masurile care ar trebui luate pentru ca incidenta acestor sarcini premature sa nu mai creasca de la an la an am apelat la dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrica ginecologie la centrul medical Gynecoland.

Importanta educatiei sexuale in scoli

Sarcina in timpul adolescentei afecteaza pe toata lumea. Majoritatea tinerelor care ajung in aceasta situatie nu au varsta potrivita pentru a se angaja si au nevoie de ajutor social pentru a-si putea plati asistenta medicala. De asemenea, din cauza sarcinii, cele mai multe dintre ele nu se mai pot intoarce la scoala si astfel nu mai pot primi educatia de care au nevoie pentru a obtine o slujba mai bine platita. "Doua lucruri esentiale, cred eu, sunt discutia cu parintii, precum si educatia care ar trebui sa se faca in scoli, in special la liceu. Aceste fete trebuie sa realizeze ca sarcina la o varsta atat de frageda este grevata de riscuri. Este necesar ca parintii sa treaca peste acea falsa pudoare si sa discute serios cu fata sau fetele din familie si sa le informeze cu privire la riscurile de a ramane gravide mult prea devreme", spune Dr. Cristina Jumuga.

In principiu, daca s-a intamplat ca tanara sa ramana insarcinata, exista doua posibilitati - poate sa duca sarcina la termen sau, daca nu doreste acest lucru, poate sa faca o intrerupere. Daca se alege prima varianta trebuie luate in considerare numeroasele riscuri la care sunt expuse atat viitoarea mama, cat si bebelusul deoarece sarcina reprezinta o suprasolicitare pentru organismul matern, cu atat mai mult daca este vorba de o adolescenta.

„A aduce pe lume un copil este o responsabilitate foarte mare, trebuie sa te gandesti si ce se va intampla ulterior. Este o situatie complexa, ce necesita monitorizare regulata. Consulturile ginecologice periodice, analizele care se impun, examinarile ecografice la anumite perioade de timp, toate sunt esentiale pentru ca o sarcina cu un asemenea grad de risc sa poata fi dusa la termen", explica dr. Cristian Jumuga. Intreruperile de sarcina se pot face doar cu acordul parintilor si doar in cazul in care fatul nu are mai mult de trei luni. Daca se ajunge la avort, este important ca parintii sa nu treaca cu vederea cele intamplate si sa discute foarte serios cu fata pentru ca situatia sa nu se repete.

Sarcina, o decizie de cuplu

Pe parcursul sarcinii pot aparea o serie de complicatii de aceea este indicat ca, inainte de acest moment, pacienta, dar si mai bine cuplul sa se prezinte la un consult ginecologic de specialitate. Se realizeaza o anamneza riguroasa a celor doi parteneri pentru a detecta eventualele afectiuni ce ar putea avea repercusiuni asupra sarcinii.

Pe langa consultul obisnuit si o ecografie, sunt indicate si o serie de analize generale precum glicemia, transaminazele, probe renale, teste infectioase (HIV, sifilis), dar si anumite teste pentru boli speciale ce pot avea repercusiuni asupra produsului de conceptie. Aici ne referim la toxoplasma, rubela, citomegalovirus sau herpes. Faptul ca toate aceste analize sunt necesare inainte ca pacienta sa mentina sarcina demonstreaza cat de importanta este aceasta decizie.

Ea nu poate fi luata in necunostinta de cauza, de la o zi la alta. „Mai notabil decat toate statisticile oficiale este ceea ce constatam noi, ca medici, in practica de zi cu zi. Din nefericire, in Romania, din ce in ce mai multe tinere care nu au implinit nici macar 16, 17 ani devin mame inainte de a fi pregatite pentru aceasta responsabilitate", a completat dr. Cristian Jumuga.


Simptome care pot prevesti o sarcina

Absenta uneia sau a mai multor menstruatii este semnul clasic al unei sarcini. Totusi in adolescenta acest simptom poate fi inselator deoarece fetele inca mai au menstruatii neregulate. Alte simptome ce pot prevesti o sarcina:

- greata sau voma pe tot parcursul zilei
- aversiune brusca si intensa la anumite alimente, mai ales fata de alimente grase, carne sau prajeli
- oboseala neobisnuita
- urinare frecventa
- mancarime sau iritatii la nivelul sanilor
- trecerea rapida de la o dispozitie la alta

Pentru a scapa de indoieli se poate face un test de sarcina. Testele sunt simplu de realizat, precise si pot fi facute la domiciliu.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: hepta.ro

Bonsai, suiseki si saikei: nu doar copaci in miniatura, ci arta... Loviturile la cap, pericol mortal pentru copii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x