- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dar ele nu sunt neaparat asimilate de copii. Cei mici (mai ales atunci cand ajung la varsta adolescentei) isi pot crea propriile norme si valori sau le pot prelua din diversele cercuri pe care le frecventeaza. Dar cat de mult isi pot copiii influenta parintii? Si care sunt cele mai importante aspecte ale vietii in care cei mici au un cuvant mai greu de spus asupra orientarii parintilor?
Reciprocitatea in familie
Cercetatorul german Annette Roest a studiat rolul familiei in transmiterea valorilor personale. Ea a descoperit ca parintii isi influenteaza copiii, cei mici isi influenteaza parintii, iar parintii se influenteaza unul pe celalalt.
Ea a intervievat familii biparentale (mame, tati, copii) pentru a vedea care este impactul interactiunii parinti-copii intr-o perioada de zece ani. Roest sustine ca exista o distinctie clara intre valori transmise si valori similare. Desi o valoare personala poate fi transmisa de tata fiului sau, asta nu inseamna neaparat ca tatal si fiul vor impartasi exact aceeasi valoare peste cativa ani.
Faptul ca valorile personale sunt transmise de la parinti la copii nu este deloc surprinzator. Ceea ce incita insa este faptul ca anumite valori se transmit de la copii la parinti. Dar si mai mult: unele valori sunt mai usor acceptate de tata, iar altele sunt asimilate mai repede de mama.
De exemplu, tatii sunt mai atenti la preluarea valorilor copiilor vizavi de munca. In schimb, mamele sunt mai receptive in privinta propriei determinari, adica sa faca ceea ce doresc conform propriei lor vointe.
Dar mamele ii influenteaza pe tati in ceea ce priveste valorile referitoare la distractie si bucuriile vietii. Roest a mai stabilit ca adolescentii isi influenteaza tatii in privinta valorilor care dau bucurie vietii. Ei isi mai influenteaza parintii si in privinta etosului muncii.
Baietii sunt mai influenti
O alta concluzie surprinzatoare a cercetarii este aceea ca mai ales baietii exercita o astfel de influenta. Roest nu a gasit nicio dovada ca si fetele si-ar influenta parintii.
Socializarea valorilor ar trebui privita ca un proces dinamic si complex, mai sustine specialista germana. Membrii familiei se influenteaza unul pe celalalt si, mai mult, socializarea valorilor intr-o familie nu apare dintr-un vacuum.
Asta inseamna ca se poate interveni in privinta normelor si a valorilor nu numai prin intermediul parintilor. De aceea parintii ar trebui sa fie constienti ca si copiii ii pot influenta si sa nu fie refractari la aceste influente. Pentru ca in acest mod ei vor fi permanent conectati la schimbarile ce se produc intr-o societate si care pot schimba viata lor si a familiei.
foto: out2martincounty.com
Camera ta - loc de distractie... Idei simple si eficiente: fa-ti ordine in casa...