Antena Căutare

Soia - izvor de sanatate

Cele mai vechi boabe de soia salbatica pastreaza putine dintre proprietatile „descendentelor" cultivate azi. Originara din Asia de Est, inca inainte de anul 1000 i.Hr., soia salbatica era o vita anuala de infratire, cu frunze mici si inguste, flori mici violet si un fruct mic dur (ca o pastaie) cu seminte in interior de culoare maro inchis.

Geneticianul Harlan spune ca plantele au fost „domesticite" ca urmare a unei selectii foarte atente pe durata a peste 30 de secole. Fermierii din vechime selectau seminte de la cele mai bune plante obtinute pe care le cultivau primavara urmatoare, pentru a obtine productii mai bune cantitativ si calitativ.
Etimologie

Cea mai veche denumire pentru soia a fost Shu, termen folosit in nordul Chinei inca din secolul al XI-lea i.Hr., apoi termenul standard pentru soia a fost dadou (ta-tou - adica fasole mare). In China, termenul de fasole se refera invariabil la soia. In perioada antica, soia era cea mai cultivata planta si considerata printre cele cinci plante sacre (numite wu-ku in chineza si du-te-koku in japoneza): mei, orez, grau, orz si soia. Se stie, de asemenea, ca parintele legendarei tofu este Liu An (undeva in jurul anului 122 i.Hr.)

Denumirile botanice au inceput in anul 1753, o data cu publicarea lucrarii Plantarumul speciilor, scrisa de botanistul suedez Linnaeus. Anterior acestei date au mai fost si alte descrieri ale plantei de soia. Astfel, Englebert Kaempfer - botanist german care a stat in Japonia intre anii 1691 si 1692 - a introdus soia in Europa. El a numit planta „daidsu" (transcrierea termenului japonez daizu). In 1737, Linnaeus a publicat cartea „Hortus Cliffortianus", descriind plantele din gradina lui Clifford. Una dintre aceste plante era soia.

Autorii din vechime, apartinand probabil literaturii Pen-ts'ao, mentioneaza soia intr-o lucrare ce contine un lung discurs privind proprietatile sale. Soia este recunoscuta a fi un remediu specific pentru buna functionare a inimii, ficatului, rinichilor, stomacului si intestinelor. Aceasta a fost folosita pentru stimularea plamanilor, la eliminarea toxinelor, pentru ingrijirea tenului si stimularea cresterii parului. In plus, boabele crude de soia verde au fost utilizate pentru vindecarea hidropiziei, a problemelor tractului urinar, a circulatiei sangelui, a guturaiului, frisoanelor si intoxicatiilor.

Articolul continuă după reclamă

Aliment ideal

Toata lumea a auzit de alimentele pe baza de soia, inclusiv despre prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Deci, care este povestea? Soia se regaseste in alimente sub forma de ulei de soia, lapte de soia, miso (pasta de soia), tempeh (un fel de tort de soia) si tofu. De asemenea, se adauga la obtinerea altor alimente, cum ar fi painea, cereale produsele din carne, produsele vegetariene (burger de soia si hot-dog din soia). Alimentele care contin soia sunt o sursa importanta de proteine pentru vegetarieni, deoarece aceasta contine aminoa­cizi - un tip de nutrient - de care oamenii au nevoie pentru a se mentine sanatosi.

Beneficiile pentru sanatate constau in continutul bogat in nutrienti, fiind folosita ca inlocuitor pentru alimentele mai putin sanatoase. Alimentele din soia sunt o sursa de proteine, dar contin si fibre, vitamina B si acizi grasi Omega 3. Soia si preparatele din soia sunt ideale si in curele de slabire.

Continutul de proteine din soia sunt, de exemplu, de doua ori mai mari decat carnea macra de porc, de trei ori decat ouale si de doua ori decat laptele de vaca. Deci, pentru persoanele obeze, acestea pot obtine necesarul de proteine pe perioada in care tin cura de slabire. Soia si produsele de soia sunt deosebit de benefice si pentru persoanele in varsta.

Laptele de soia se poate prepara si in casa. Se foloseste storcatorul de fructe sau se poate apela la aparatul de obtinut lapte de soia din comert. Nu aruncati „reziduurile" de la boabele de soia obtinute dupa stoarcere, deoarece contin calciu usor absorbabil, care ajuta la tratarea osteoporozei si prevenirea arterosclerozei. Mancand aceste resturi, obtineti usor o stare de satietate, asa ca este un bun auxiliar terapeutic pentru persoanele obeze. Puteti amesteca aceste resturi si cu faina de ovaz pentru prepararea unor prajituri.

Citeste si Jurnalul National

Foto: drhyman.com

FOTO! Noua colectie Pink Sleepwear, marca Victoria's Secret... VIDEO! Reteta: muschi de vita cu fructe de mare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x