Varsta este ceva complex si varsta cea reala este vioiciunea sufletului, este cheful de lupta pentru idealurile care n-au fost lasate sa adoarma, ca varsta cea adevarata este daca in interiorul tau mai exista punctul de fierbere.
Niste oameni destepti au developat o definitie plina de profunzime: varsta este o stare de spirit. O erata vie la cuvantul varstnic. Atat de indragita Stela Popescu imi destainuia ca, dimineata devreme, cand porneste spre piata se intalneste cu oameni necunoscuti pe strada care-i spun ce bine ca v-am vazut, doamna Stela, o sa ne mearga bine toata ziua. Cand o pupi pe obraji pe Stela Popescu la cei 75 de ani, constati prospetimea fetei demonstrand ca Stela este in floarea varstei.
Alearga de dimineata pana seara la spectacole, filmari, turnee in strainatate, emisiuni de televiziune si la repetitii pentru viitoarele premiere. Am intrebat-o care este secretul ei pentru forma de zile mari si care este explicatia ca frumoasa si populara Brigitte Bardot s-a prabusit inexplicabil.
Stela a raspuns: „A renuntat prea repede la mizele ei, la meseria ei de actrita". Asta cred si eu: avea treaba, multa treaba. Ceea ce se traduce prin nebatranete, prin vigoare, prin pofta de a-ti face anii frumosi.
Am avut privilegiul sa fac un interviu cu marea actrita Silvia Dumitrescu Timica la 89 de ani. Era fermecatoare, savuroasa, sprintena in ce spunea, in mimica, in gesturi si in cheful de viata. „Stiu pana la virgula rolul din «Micul infern». L-as juca si peste o ora, pacat ca imi face figuri un genunchi".
In aceasta piesa, jucata de Silvia Dumitrescu Timica si la 87 de ani, marea actrita este tot timpul pe scena, dar absolut tot timpul. Interviul s-a incheiat cu replica superba a marii actrite:
„L-am rasfatat cu multime de feluri pe barbatu-meu, actorul formidabil Gheorghe Timica. Era un pretentios la mancare si intre altele imi tot cerea sa-i fac iepuri la tava. Asa ca, atunci cand oi muri, parca il vad pe ala de la poarta Raiului, pe sfantul Petru, ca-mi zice, tu esti aia cu iepurii la tava? Ia treci la cantina Raiului".
Ei bine, ce varsta avea de fapt actrita Silvia Dumitrescu Timica? Firesc, prin trecerea anilor, se mai uzeaza „piesele" organismului. Se aduna kilometri la bord precum la masina si mai scartaie pe ici pe colo organismul.
Ce ne spune profesorul
Trecand la partea stiintifica iata o serie de teorii expuse de un important medic, de un important inventator prof. dr. g-ral in rezerva Ioan Nedelcu, cel care a condus Clinica de dermatologie ca si Spitalul Clinic Militar Central Carol Davila. Lupta cu batranetea e lupta cu hormonii. Hormonul de crestere este o veritabila fantana a vietii. El regleaza si ceilalti hormoni.
Din pacate, hormonul de crestere scade cu inaintarea in varsta. In tinerete, creierul produce multi hormoni de crestere. Copiii sunt bogati in hormoni de crestere, de aceea ei se recupereaza repede dupa operatii si asta se datoreaza actiunii acestui hormon aflat in cantitate semnificativa.
Apa saracita in deuteriu
Prof. dr Ioan Nedelcu a facut cercetari ajungand la o concluzie interesanta. Actiunile benefice ale hormonului de crestere in lupta cu batranetea se obtin in acelasi grad si in urma administrarii de apa saracita in deuteriu, adica saracita in hidrogen greu.
Data fiind scumpetea tratamentului cu hormoni de crestere se poate lupta cu inaintarea in varsta prin terapiile cu apa „usoara", saracita in hidrogen greu, dar si prin posibilitatea de a stimula mecanismele organismului de fabricare a hormonilor de crestere. Metodele de stimulare a producerii de hormoni de crestere sunt: miscarea zilnica, somn suficient, vitamine.
Administrarea unor aminoacizi
Biciuirea organismului in sensul bun pentru a fabrica hormoni de crestere se face si prin administrarea unor aminoacizi ce potenteaza acesti hormoni de crestere, dar si printr-o dieta bogata in aminoacizi importanti.
Organismul actioneaza in concordanta cu existenta a doua secretii: de hidroepiandrosteron si de biomelatinina. Prima secretie stimuleaza producerea de hormoni de crestere.
A doua substanta prelungeste somnul paradoxal, stiut fiind ca, in perioada somnului paradoxal, creste productia de hormoni de crestere si se intensifica memoria.
Stresul
In lupta cu batranetea un factor important este si stresul. Acesta mareste brusc secretia de cortizon in organism, la tinerete. Insa imbogatirea rapida in cortizon din pricina stresului se anuleaza si cortizonul scade rapid.
La varstnici, cortizonul declansat de stres ramane mult timp in cantitate ridicata, aducand un alai de dezvanataje. La varstnici creste deci cortizonul si scade dehidroepiandrosteron. La varstnici trebuie scazut cortizonul pentru a lupta cu efectul stresului.
Este importanta descoperirea actiunii benefice a apei usoare saracite in hidrogen greu de catre prof. dr. Ioan Nedelcu. Un trandafir in apa obisnuita traieste doua-trei zile, pus in apa usoara, in apa vie cu putin deuteriu el rezista 12 zile.
Lupta cu ridurile
Prof. dr. Ioan Nedelcu a facut o serie de produse din apa usoara saracita in deuteriu la care a adaugat si alte elemente care pot lupta si ele impotriva batranetii. Un exemplu este apa vie la care s-a adaugat un extract din veninul de vipera de templu, care franeaza contractia muschilor fetei ce provoaca riduri.
O alta inventie este combinatia dintre apa vie, usoara si alganano¬crolopsis oculata, care reduce cu 50% ridurile. Aceste serii de produse intineresc pielea si tesuturile. De altfel, veninul de vipera de templu lupta cu ridurile precum toxina botulinica antirid.
Terapia cu hormoni de crestere
Pentru a lupta cu batranetea o solutie este tratament cu hormoni de crestere. Terapia cu acesti hormoni timp de sase luni duce la o intine¬rire a organelor cu 15%-20%. O intinerire a omului cu 10-15 ani. Tratamentele cu hormoni de crestere scad stratul de grasime cu 14%.
Terapia cu hormoni de crestere realizeaza intarirea imunitatii, imbunatatirea sexualitatii. Dupa administrarea de hormoni de crestere, aproximativ 70% dintre cei cu chelie si-au recapatat parul. aDupa 6 luni de tratament cu hormoni de crestere a crescut cu 1,6% calciul din oase.
Administrarea de hormoni de crestere zilnica aduce avantaje evidente in lupta cu batranetea. Dar trebuie sa precizam ca terapiile acestea sunt scumpe.
Citeste jurnalul.ro
Foto: www.extrospection.com
Gopan, masina care coace paine de orez... Publicitatea are mari influente asupra greutatii copilului tau!...