Antena Căutare

Stii care e centrala termica potrivita locuintei tale?

Dupa o vara scurta si un inceput de toamna care ne-a luat prin surpindere cu temperaturile scazute, a venit din nou vremea sa ne gandim la sisteme de incalzire a locuintei.





Articolul continuă după reclamă

Alegerea corecta?

S-a intamplat tuturor sa se intoarca de la cumparaturi si sa constate ca produsul nou achizitionat nu este ceea ce cauta. De cele mai multe ori acest lucru se intampla atunci cand ajuns in magazin, vanzatorul incepe sa iti insire nenumarate modele care mai de care mai performante si mai sofisticate, dar care de multe ori se potrivesc cu ceea ce vrem precum nuca in perete. O astfel de greseala se poate face cu usurinta atunci cand cumparam o centrala termica.

Puterea este unul dintre caracteristice principale ale unui astfel de produs. Pentru apartamente, cele mai uzuale sunt cele de 24 de kw.

Acestea reusesc sa faca fata cu brio apartamentelor standard romanesti cu doua, trei sau patru camere si sa asigure apa calda pentru una sau doua bai. In ceea ce priveste apartamentele noi, cu suprafete mari, sau casele, calculul cu privire la dimensionarea corecta a centralei se face in functie de suprafata care trebuie incalzita si de numarul de consumatori de apa calda menajera. Recomandat este ca inainte de a pleca sa cumparati o centrala termica sa cereti opinia unei persoane cu experienta in domeniu.

Un alt tip de clasificare se face in functie de amplasare. Astfel putem vorbi despre centrale murale, cele clasice care se pun pe perete sau de centrale de pardoseala. Acestea din urma sunt centrale cu puteri mai mari de 24 de kw si in general nu sunt recomandate pentru uz rezidential, iar acolo unde se instaleaza sunt folosite cele pe lemne si nu pe gaz metan.

De asemenea, instalarea unei centrale de pardoseala intr-o locuinta impune montarea unui boiler separat pentru producerea apei calde. Pe de alta parte, tinand cont de faptul ca este vorba de o centrala de putere mare, costurile de achizitie si de montare sunt si ele pe masura.

2010/10/09//122941-centrala2.jpg

O ultima clasificare se face in functie de combustibilul pe care il folosesc si se impart in centrale pe lemne, cu peleti si pe gaz. Acestea din urma au la randul lor cateva subcategorii. Tehnologia de functionare utilizata face ca centralele pe gaz sa se imparta in centrale instant, conventionale, recomandate pentru blocuri si in general persoanelor cu buget scazut si in centrale in condensare cu un randament ridicat si dotari complexe.

Tot in cazul centralelor pe gaz puteti opta pentru varianta combi, care produce atat apa calda menajera, cat si agent termic sau pentru varianta care produce numai agent termic. In aceasta situatie apa calda poate proveni de la un sistem combinat de boiler sau panouri solare. O ultima subcategorie include centralele termice fara sau cu acumulare.

Acestea din urma dispun de un rezervor cu capacitate de pana la cateva zeci de litri care asigura un aport sporit de apa calda. Din acest motiv, centralele termice cu acumulare sunt recomandate gospodariilor cu mai multi consumatori de apa.

Punerea in functiune

Alegerea tipului de centrala potrivit este doar inceptul unui sir de decizii pe care va trebui sa le luati. Pe langa clasificarea in functie de putere, amplasare si combustibil, la fel de importante sunt si functiile si dotarile de care dispune, garantia oferita de producator, dar si serviciile de garantie si service in postgarantie.

Este important sa alegeti produse cunoscute pe piata si sa va asigurati ca reteaua de service este destul de extinsa. Astfel, in cazul unei defectiuni, se va putea interveni rapid, iar eventualele piese de schimb vor putea fi aduse intr-un interval de timp mic.

De obicei centrala termica se monteaza in bucatarie, dar in lipsa de spatiu se poate gasi si un alt loc favorabil bunei functionari. Indiferent de loc, montarea ei implica achizitionarea altor materiale si implicit costuri suplimentare.

„Punerea in functiune si kitul de evacuare standard sunt incluse in pretul initial al centralei. Trebuie luat in calcul ca la o prima instalare de centrala, nu in cazul inlocuirii unei centrale vechi, o data cu montarea ei romanii opteaza si pentru schimbarea instalatiei termice si a caloriferelor. Estimativ, pentru un apartament de bloc, costul centralei are o pondere de cca 33% din costul total al instalatiei", a spus Catalin Draguleanu, Director de Vanzari al Ariston Thermo Romania.

Preturile centralelor termice variaza ca la orice alt produs, in functie de dotari. Cele mai simple pot fi achizitionate cu mai putin de 2.000 de lei, in timp ce o centrala sofisticata, cu functii complexe care ofera un grad de confort sporit, poate avea preturi de pana la 10.000 de lei si chiar mai mult.

Citeste jurnalul.ro!

Terapia care ingheata negii... Terapii pentru copiii cu sindromul Down...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x