In mod traditional, aceasta zi era dedicata unui ultim mare ospat ca in zilele de carnaval ce preceda o perioada de abstinenta, numele de "joia grasa" fiind astfel asociat unei zile de abundenta culinara.
Pufoasele gogosi umplute cu gem, pudrate cu zahar sau invelite in glazura sunt insa in mod cert cele mai populare, cererea fiind in general de 100 milioane de gogosi anual in aceasta zi speciala. In medie, fiecare polonez mananca aproximativ doua gogosi, ceea ce ar insemna 500-700 de calorii.
Numele de "pączek" (gogoasa in poloneza) vine de la forma atat de rotunda si bombata a gogosilor ce aminteste de bobocii florilor, ce poarta numele de "pąk", insa are drept diminutiv "pączek". Astfel, gogosile poloneze sunt de fapt ca niste bulbisori de floare, umpluti cu siropul gemurilor de tot felul.
Astfel se poate spune ca gogosilor li se asociaza oarecum si ideea de primavara, care in Polonia se lasa ceva mai mult asteptata decat in alte tari cu vreme mai blanda. Aceasta zi ce incheie perioada de rasfat si pacate se serbeaza in forfota si veselie, polonezii stand minute in sir la cozi interminabile pentru a cumpara cele mai bune gogosi din oras.
De la cofetariile mai luxoase se pot cumpara gogosi mai fine, mai parfumate, ce sunt apoi impachetate in cutii de cadouri si pot fi daruite. In general, pretul gogosilor variaza intre 0,80 de grosi si 3 zloti (adica aproximativ de la 90 de bani pana la 4 lei romanesti).
In "joia grasa" acestea se consuma acasa, la scoala, la munca sau pe strada. De altfel, e destul de placut ca pentru o zi, pe unde te invarti sa vezi oameni cu nasul plin de pudra dulce, zambind si mancand gogosi.
Relatia copiilor cu jucariile... VIDEO! Reteta: medalioane de caprioara cu sos de portocale...