Antena Căutare

Vegheati somnul copilului!

Medicul Ileana Gavrila, medic primar ORL, in cadrul Spitalului Elias din Bucuresti, le explica parintilor daca sforaitul copiilor e inofensiv sau poate ascunde alte afectiuni.

In cazul copiilor, sforaitul poate fi cauzat de fluturarea unui val mai flasc sau de o lueta (apendice musculomucos suspendat de marginea posterioara a valului palatin, in fundul cavitatii bucale) mai lunga.

Medicul Gavrila afirma ca, daca la acestea se adauga o hipertrofie de vegetatie adenoida (polipi) sau o hipertrofie amigdaliana, o limba mai lata la o constitutie mai inghesuita, caracterestica pentru unii copii, apare sforaitul.

SEMN RAU
Medicul Gavrila avertizeaza ca sforaitul nu se rezuma doar la zgomotul produs, ci reprezinta o problema mult mai serioasa. "In principiu, sforaitul poate fi un semn ca pruncul are dificultati de respiratie. Un copil aflat in dificultate respiratorie are un creier care nu beneficiaza de cantitatea necesara de oxigen. In aceste conditii, creierul nu mai functioneaza la parametri normali, iar capacitatea de concentrare si de asimilare de informatii scade.

De asemenea, copilul aflat intr-o asemenea situatie este mult mai nervos, precizeaza medicul Gavrila, specialist ORL. Totusi, chiar in aceste situatii, parintii trebuie sa stie ca amigdalele "nu sunt indepartate imediat".

Articolul continuă după reclamă

Desi multi parinti si-ar dori ca astfel de probleme sa se rezolve cu tratament medicamentos, acest lucru este imposibil. "Nu exista nici o pastila care sa topeasca tesutul care «ajuta» sforaitul", spune specialistul.

Ca varianta nechirurgicala pentru diminuarea simptomelor sforaitului o reprezinta aerosolii. "Poti sa faci o proba cu niste aerosoli cu efect antiinflamator. Astfel, se elimina, partial, obstacolul din spatele nasului", afirma specialistul in ORL.

AEROSOLI
Dar atentie mare: "daca un copil respira mai bine numai cu aerosoli, nu e un semn bun. Deoarece copilul devine dependent de niste medicamente. In schimb, daca dupa 10 sedinte cu aerosoli copilul are stare de confort respirator permanenta, durabila, inseamna ca nu mai trebuie operat", spune specialistul.

In general, 50% dintre copiii la care s-a descoperit o vegetatie adenoida trebuie operati. "Majoritatea copiilor cu indicatie chirurgicala pentru patologie de vegetatie adenoida, hipertrofie amigdaliana au aproximativ trei ani. Pot fi si mai mici, dar si mai mari, insa varsta de trei ani este cea mai indicata."

Multa timp s-a crezut ca sforaitul apare in special la pruncii mai durdulii. "Un copil cu ceva kilograme in plus este un urias cu picioare de lemn. Pentru ca aceste kilograme suplimentare reprezinta semnul clar al unei alimentatii dezechilibrate si al unui stil de viata necorespunzator", spune specialistul. "Dar un astfel de copil nu trebuie neaparat sa sforaie. Pentru ca vegetatii mari si obturante pot avea si cei slabuti, si cei durdulii, in aceeasi masura."

CREIERUL
Unii copiii trec prin stari de agitatie in timpul somnului, din cauza ca nu pot respira corespunzator. Fiind la varste mici, ei nu pot explica parintilor prin ce trec. De aceea, este indicat ca adultii sa supravegheze somnul copiilor.

Sunt copii a caror dificultate respiratorie e atat de mare incat fac forme de apnee in somn, de stop respirator. Din cauza faptului ca respira cu mare greutate, ei obosesc, incercand sa respire.

Apoi, din cauza hipooxigenarii, creierul trimite un semnal de alarma si copilul se trezeste, tresarind. Copilul nu-si gaseste locul... iar parintii nu inteleg ce se intampla. De aceea, medicul Gavrila le sfatuieste pe mame sa fie atente la somnul copiilor chiar daca nu dorm impreuna.

"Copilul trebuie sa aiba camera lui, spatiul lui de joaca, spatiul lui de odihna, universul lui. Este foarte bine sa poti sa oferi toate acestea copilului. Dar asta nu trebuie sa insemne automat o distantare intre parinti si copii.

Mai ales ca unii copii sunt mai retrasi prin natura lucrurilor, prin sistemul de organizare sociala, prin faptul ca parintii muncesc foarte mult. Si atunci e bine ca macar noaptea copiii sa isi simta parintii aproape. Mama va merge langa patul acestuia de doua ori pe noapte", precizeaza doctorul.

AFECTIUNI ASCUNSE
Sforaitul poate ascunde unele afectiuni. De aceea, este indicat ca, atunci cand observati unele simptome, sa va prezentati cu copilul la medicul de familie, pentru a descoperi de ce sforaie cel mic. Desi sunt situatii destul de rare, mai ales la copii, respiratia zgomotoasa din timpul somnului poate fi provocata de anumite formatiuni tumorale.

De asemenea, "pot fi malformatii care tin de o morfologie defectoasa a masivului orofaringian, a hipofaringelui", spune Ileana Gavrila, medic primar ORL, in cadrul Spitalului Elias.

GRESELI
Una dintre cele mai mari greseli facute de parinti este sa-si indoape copilul cu diverse produse alimentare, pentru a-l ingrasa putin. "Nimic mai grav", spune medicul. Un copil indopat nu simte nici o bucurie. Sunt greseli de atitudine, de alimentatie, care se platesc.

Situatia e mai grava, deoarece copii sunt sedentari. Nu mai alearga. Nici macar la scoala nu mai vor sa participe la orele de educatie fizica, pe care le considera materie de mana a doua, avertizeaza specialistul.

Citeste jurnalul.ro

Foloseste vaselina cosmetica in loc de rimel!... Gravida si afectiunile urechii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x