Antreprenor de pompe funebre
Risc de: leucemie
Cauza: aldehida formica
Antreprenorii de pompe funebre care folosesc aldehida formica pentru imbalsamarea corpurilor se supun unui risc foarte ridicat de leucemie. S-au realizat studii care arata o mortalitate crescuta cauzata de tumori maligne si cancer la creier in randul celor care lucreaza in industria pompelor funebre si care au lucrat cu aceasta substanta. Aldehida formica este folosita in realizarea foilor de furnir, dar si la imbalsamare a fost clasificata drept o substanta cancerigena abia in iunie anul trecut.
Instalator de conducte
Risc: cancer la diafragma
Cauza: azbestul
Cancerul malign al diafragmei este un tip de tumora foarte periculoasa, ce apare in general ca urmare a expunerii la azbest. Folosirea de azbest era in mare voga in anul 1973 in Statele Unite, dar folosirea sa a cunoscut un declin de 99.8% din declaratiile Asociatiei Americane a Plamanului. Pentru ca pot dura intre 20 si 40 de ani pentru a se dezvolta, doar in ultimii ani boala a devenit foarte raspandita.
Muncitorii care lucreaza cu ciment
Risc: silicoza
Cauze: bioxid de siliciu
Silicoza este o boala a cailor respiratorii cauzata de inhalarea de praf de bioxid de siliciu, folosit in producerea de obiecte din sticla, fibre optice, ciment si asa mai departe. Aceasta boala poate duce la oboseala excesiva, lipsa apetitului, dureri in piept si probleme respiratorii ce pot cauza moartea. Mai mult de un milion de muncitori se expun la bioxidul de siliciu in fiecare an. Cea mai mare rata a mortii de silocoza se inregistreaza in special in randul muncitorilor care pregatesc cimentul.
Pilotii
Risc: melanoma
Cauza: expunerea intensiva la soare
Melanoma este cea mai periculoasa forma de cancer de piele ce are legatura cu expunerea la soare. Studiile arata ca expunerea intensa pe o perioada scurta de timp este mai riscanta decat expunerea pe termen lung, dar de o intensitate mai redusa. Studiile arata ca cei care lucreaza in birourile care coordoneaza zborurile sau pilotii prezinta un risc de 25 de ori mai crescut de a muri de de melanoma. Pe langa radiatiile solare, radiatiile la radiatiile cosmice sunt de asemenea un factor contributor.
Pompierii
Risc: atac de inima
Cauze: stres fizic si psihic, expunerea la elemente toxice
Nu sunt de vina focul sau inhalarea de fum cauzele principale ale mortalitatii in randul pompierilor, ci atacurile de inima. In lupta cu flacarile, sansele ca pompierul sa aiba un atac de inima cresc de 100 de ori fata de rata normala. Chiar si atunci cand nu sunt pe teren, pompierii au un risc crescut in fata acestei afectiuni, pentru ca poate fi cauzat de situatii stresante la care sunt supusi, cum ar fi alarma care ii cheama la datorie, intoarcerea de la locul unui accident si activitati fizice cum ar fi antrenamentul necesar. Meseria in sine presupune expunerea la caldura excesiva, expunerea la substante toxice si nivelurile ridicate de stres.
Minerii
Risc: Pneumoconioza
Cauze: praf de carbune
Minerii sunt printre cei care prezinta in mod cert un numar crescut de morti cauzate de pneumoconioza, sau boala plamanilor negri, cauzata de expunerea indelungata la praful de carbune. Gradul in care sunt afectati depinde de timpul de expunere la praful de carbune. Intre 1968 si 2006, doar in Statele Unite au murit 28,912 persoane.
Sudorii
Risc: manganism
Cauza: mangan
Aburii produsi de topirea metalului contin de multe ori cantitati mici de mangan. Expunerea prelungita la aceste fumuri poate duce la sindromul Parkinson, numit manganism. Simptomele pot include tremuraturi, greutate in miscare, rigiditate musculara si lipsa de echilibru. Boala ii poate afecta si pe cei care lucreaza cu aditivi de benzina, pesticide, pigmenti, vopsele si cerneluri.
Foto:
Vezi ingredientele minune contra celulitei!... Statul la calculator influenteaza atat pozitiv cat si negativ relatiile amoroase ale tinerilor...