Antena Căutare

Viața la casă are și dezavantaje: ce probleme întâmpină proprietarii de case și cum le pot rezolva

Cei care locuiesc la casă au parte de multe beneficii, printre care se numără intimitatea crescută, independența față de vecini și mai mult spațiu, precum și accesul la curte. Asta nu înseamnă însă că aceștia nu pot întâmpina și probleme, care le pot afecta confortul atât în interiorul casei, cât și în curtea exterioară. Deși este de multe ori mai liniștită și mai relaxantă decât la bloc, viața la casă prezintă și unele dezavantaje pentru proprietari. Iată care sunt ele și cum se pot rezolva:

Pierderile de căldură

Spre deosebire de case, apartamentele de bloc au mult mai puțini pereți care iau contactul cu exteriorul, lucru care le face mult mai eficiente energetic. Un apartament de bloc este, în consecință mult mai ușor de încălzit, consumând mai puțină energie termică.

Pereții caselor se află în contact permanent cu frigul sau căldura de afară, lucru care se vede în consumul de energie și, implicit, în facturi. Casele care nu sunt bine izolate au pierderi foarte mari de căldură, lucru care poate afecta semnificativ consumul lor de energie și confortul locatarilor. Tocmai de aceea, izolatia joacă un rol esențial: cu izolație de calitate, consumul energetic al unei case poate fi redus chiar și cu 50%. Mai mult decât atât, anumite tipuri de izolație, cum este vata minerală, acționează ca izolator fonic, iar pentru că nu întreține arderea, contribuie și la stoparea incendiilor.

Articolul continuă după reclamă

Curățenia

Curățenia e o treabă mult mai dificilă atunci când locuiești la casă. Pe lângă interior, unde lucrurile stau la fel ca la bloc, trebuie să te ocupi și de curte. Va trebui să aduni frunze toamna, să deszăpezești în timpul iernii și să mături săptămânal. Dacă ai în curte pomi, arbuști, precum și alte plante, vei vedea constant pe jos frunze, crenguțe și fructe pe care trebuie să le strângi și să le arunci pentru a menține ordinea și curățenia.

Din fericire, ai la dispoziție o serie de unelte pe care le poți folosi pentru a-ți face mai ușor treaba. Pentru curățenia din curte poți apela fie la unelte clasice, cum sunt grebla și lopata de zăpadă, precum și la unelte electrice, cum ar fi suflanta electrică pentru frunze sau freza de zăpadă. Totul depinde de bugetul tău, de timpul pe care îl ai la dispoziție și de efortul pe care ești dispus să îl depui.

Mentenanța

Spre deosebire de apartamentele de bloc, unde nu este nevoie de reparații și lucrări de mentenanță decât foarte rar, la case acestea sunt o problemă frecventă. Fie că e vorba de reparații la acoperiș, la pereții exteriori ai casei sau chiar la gardul acesteia, lucrările de mentenanță și reparații sunt o activitate recurentă la orice casă. Amânarea acestora te poate costa foarte mult, pentru că până și cele mai mici probleme se pot agrava foarte mult dacă nu sunt rezolvate la timp.

Cu toate acestea, poți evita costurile mari de reparații, dacă te ocupi de micile defecțiuni pe măsură ce apar. Conform Forbes, mentenanța continuă poate crește mult durata de viață a unei case, în special dacă este făcută la timp. Spre exemplu, dacă observi că gardul casei are nevoie de un nou strat de vopsea, e mult mai bine să te apuci din timp de treabă. Dacă aștepți până când lemnul sau fierul se degradează, vei avea de suportat costuri mult mai mari, pentru că, cel mai probabil, va trebui să îl înlocuiești.

Accesul la servicii

În funcție de zona în care este amplasată casa ta, accesul la servicii precum internet, apă și chiar canalizare poate fi restricționat, iar în unele situații chiar inexistent. Dezvoltarea se face lent în unele zone ale țării, așa că poate trece ceva timp până vei putea beneficia de unele servicii de care are parte orice locatar al unui apartament de bloc.

Asta nu înseamnă însă că nu ai variante. În cazul în care nu există acces la canalizare în zonă, poți instala în curte o fosă septică sau chiar o mini stație de epurare. În absența unei rețele de apă, poți instala un hidrofor, care poate fi montat într-o fântână sau poate să extragă apa direct din pânza freatică, fiind dotat cu un filtru intern, ce oprește impuritățile. Bineînțeles, în acest fel vei scapa și de costurile cu apa. Iar dacă nu există internet în zonă, poți opta pentru un abonament la internet prin satelit, iar atunci nu vei mai depinde de rețelele fizice.

Top ȘAPTE moduri prin care bărbații își DISTRUG căsniciile... Aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o spui în fiecare seară, înainte de culcare, pentru a te curăţa de toate păca...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x