Antena Căutare

Ziua morților sau Halloween-ul creștinilor pică anul acesta pe 2 noiembrie. Află ce tradiții trebuie să respecți

Păgânii sărbătoresc pe 31 octombrie Halloween, în timp ce creștinii ortodocși și cei greco-catolici aduc cinstire celor adormiți pe data de 2 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută sub denumirile de: ziua morților, sâmbăta morților sau moșii de toamnă.

Potrivit calendarului ortodox și celui greco-catolic, ziua în care credincioșii cinstesc suftelete celor adormiți este pe 2 noiembrie. Sâmbăta morților, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Dacă pentru greco-catolici vorbim despre „sâmbăta morților”, pentru creștinii ortodocși această zi se numește „moșii de toamnă”.

În biserici, ziua începe cu pomenirea tuturor celor morți. Din toate zilele anului, două sâmbete sunt dedicate pomenirii generale a celor adormiți. Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în aceste zile se face pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați.

Dacă pentru păgâni această zi este una de sărbătoare, în care toți se costumează și se distrează mergând din casă în casă și primind bomboane, la creștini lucrurile stau diferit. Halloween-ul la creștini se traduce prin mers la biserică, rugăciune și a da de pomană celor nevoiași.

Citește și: Moșii de toamnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților

Pe lângă cele menționate mai sus, înainte zilei de 2 noiembrie, credincioșii vospesc, curăță și le îngrijesc mormintele. Este bine de reținut că în sâmbăta morților nu se spală, nu se gătește și nu se fac alte munci prin gospodărie.

Rugăciune de Ziua Morților

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit.

Iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase. În locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh. Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citește și: Halloween. Cum o sărbătoare agrară a devenit fenomenul global de astăzi

Ce spune Biserica despre Halloween: este sau nu un păcat transformarea în monştri... Calendar ortodox noiembrie 2019. Când începe Postul Crăcinului și cum trebuie ținut corect...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x