Antena Căutare

12 greșeli pe care le faci în bucătărie fără să-ți dai seama și cum să le eviți

O masă delicioasă pentru orice gospodină nu ține mereu de ingredientele folosite, ci și de tehnica de a găti. Nu asezonezi cât trebuie sau lași flacăra de la aragaz prea puternică, orice detaliu de acest fel poate schimba fundamental gustul mâncării. Sunt câteva greșeli pe care, din grabă, neatenție sau din simplă lipsă de cunoaștere, oricine le face.

Ce greșeli faci în bucătărie

O masă delicioasă pentru orice gospodină nu ține mereu de ingredientele folosite, ci și de tehnica de a găti. Nu asezonezi cât trebuie sau lași flacăra de la aragaz prea puternică, orice detaliu de acest fel poate schimba fundamental gustul mâncării. Sunt câteva greșeli pe care, din grabă, neatenție sau din simplă lipsă de cunoaștere, oricine le face.

12 de greșeli pe care le faci în bucătărie fără să-ți dai seama și cum să le eviți:

1. Când nu știi care este cel mai bun mod să prepari un aliment

Nutrienții reprezintă cea mai importantă parte din alimentația ta. De aceea este recomandat mereu ca mesele tale să conțină produse de calitate. Ceea ce trebuie să știi este că modul în care prepari anumite alimente poate afecta nutrienții. Potrivit unui studiu realizat de profesorii de la Harvard, legumele își pot păstra mult mai bine toate calitățile nutritive dacă sunt preparate rapid în cuptoare cu microunde de calitate, decât în cazul în care le prepari pe aragaz, vitaminele extrem de importante pentru organismul tău nefiind afectate.

Articolul continuă după reclamă

2. Nu schimbi mai des tipul de ulei

Uleiul de măsline extravirgin este deseori văzut ca o alternativă sănătoasă pentru a găti, însă nu orice tip de aliment se potrivește cu acest ulei. Pentru mâncarea pregătită la foc mare, evită uleiul de măsline și mergi pe alte variante, precum cea a uleiului de arahide.

3. Carnea nu este lăsată la temperatura camerei

Jurnaliștii britanici de la The Independent au strâns mai multe sfaturi pentru bucătarii amatori, iar unul dintre acestea este să nu gătești niciodată carnea după ce abia ai scos-o din frigider. Pentru a se găti uniform, carnea trebuie lăsată pentru 30 de minute la temperatura camerei.

4. Nu folosești destulă apă când fierbi pastele

Dacă pastele ți se lipesc mereu atunci când le fierbi, soluția corectă nu este o lingură de ulei de măsline, ci mai multă apă. Una dintre primele greșeli din bucătărie este să nu folosești destulă apă atunci când pui pastele la fiert.

5. Condimente proaspete sau uscate?

Condimentele uscate au o aromă mai puternică decât cele proaspete, motiv pentru care trebuie folosite mai cu măsură. Atunci când urmărești îndeaproape o rețetă care necesită condimente proaspete, folosește cantități mai reduse de condimente uscate, pentru a nu sufoca mâncarea.

6. Uiți să guști mâncarea înainte să o servești

Păstrează experimentele culinare pentru tine și formează-ți reflexul de a gusta mâncarea în timp ce o pregătești. S-ar putea să-ți dai seama că ai uitat pe drum un ingredient important sau că preparatul tău nu are deloc un gust care le-ar face pe plac oaspeților tăi.

7. Nu tai carnea corect

Pentru o carne mai fragedă, aceasta trebuie tăiată de fiecare dată contra fibrei.

8. Gătești prea mult usturoiul

Nu arunca niciodată usturoiul la început în tigaie, pentru că, cel mai probabil, vei ajunge să-l arzi și își va pierde atât gustul, dar și calitățile nutritive. Obișnuiește-te să îl adaugi mereu printre ultimele ingrediente.

9. Încerci să gătești prea multe alimente în aceeași tigaie

Evită să acoperi în întregime suprafața tigăii, pentru că astfel vei bloca toată căldura, se va forma abur, iar alimentele nu vor mai căpăta acea culoare rumenă.

10. O greșeală atunci când pregătești friptura

Pentru o friptură suculentă la interior cu o crustă spectaculoasă la exterior, nu trebuie să întorci carnea prea des în tigaie sau pe grătar.

11. Lași prea mult mâncarea la fiert

Cât trebuie să lași un fel de mâncare sau un sos la fiert este, la rândul său, o știință. Evită ca unele alimente să dea în clocot, pentru că își vor pierde gustul.

12. Nu folosești un termometru

Gătești din experiență sau după ochi? Mai bine folosește un termometru pentru cuptor, dar și pentru carne. Vei ști în acest fel cu precizie cât de bine făcută este mâncarea ta.

Respectă aceste reguli simple și vei vedea cum mâncarea ta va căpăta rapid un gust nou.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: lenetstan

Iar ai ars mâncarea pe aragaz și soțul trebuie să apară într-o oră de la muncă, lihnit de foame? Ce să faci! TRUCURI UTI... Invenţia care îţi va schimba viaţa. Au fost scoase pe piaţă BANANELE cu coajă comestibilă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x