3 mâncăruri chinezești vegetariene simplu de preparat

 

Specialitățile culinare chinezești sunt printre cele mai gustoase și sănătoase, iar cei care comandă mâncare chinezească știu că restaurantele de profil se întrec în a livra cele mai bune și proaspete sortimente. Dar dacă vrei să mănânci o mâncare chinezească, făcută chiar de tine acasă, îți recomandăm 3 rețete ușor de preparat:

Ma La Tofu sau Mapo Tofu

Ingrediente:

- cca. 500 g tofu

- 2 linguri carne tocată de vită sau porc

- 2 căţei de usturoi

- 1/2 linguriţă de piper (recomandat piperul "amorţitor" din Sichuan disponibil în magazinele chinezeşti)

- 1 linguriţă amidon

- 3 felii ghimbir

- 2 linguriţe pastă de ardei iute (tot din magazinele de profil)

- 1 ardei iute uscat

- 3 linguriţe ulei vegetal

- 3 linguriţe sos de soia

Preparare:

Ma La Tofu se prepară în cinci etape, în aproximativ 15-20 de minute. Taie brânza în cubuleţe potrivite şi las-o în saramură. Încinge ulei într-un wok 2-3 minute, adaugă usturoi tocat, ardei iute și ghimbir, apoi amestecă 1 minut. Adaugă carne tocată, căleşte puţin, pune sos de soia şi amestecă bine. Toarnă în wok jumătate de castron mic cu apă caldă şi lasă la fiert încă 2-3 minute. Ia apoi cuburile de Tofu din saramură şi pune-le în wok, amestecând cu carnea 4-5 minute, la foc moderat. În final, dizolvă amidonul în jumătate de bol de apă, alături de piperul măcinat, toarnă în wok şi amestecă uşor până se leagă sosul. După gust, pune mai mult sau mai puţin ardei și servește preparatul cald, cu orez fiert separat.

2. Broccoli Sichuan

Ingrediente (2 portii):

- 1 broccoli ~ 500g

- 130 g orez basmati

- 4-5 căței de usturoi tocați

- piper Sichuan – după gust

- 30 ml ulei de măsline

- 1 lingură vin de orez

- 1 lingură sos de soia

- 1 lingură ghimbir tocat

- sare

- piper

Preparare:

Spală broccoli sub jet de apă rece și taie-l în bucățele. Separat, pune apa la fiert cu sare și o lingură de ulei. În punctul de fierbere, opărește bucățile de broccoli 2-3 minute. Nu arunca apa folosită. Într-o tigaie, pune uleiul de măsline când este încins și călește piperul Sichuan – maximum 30 de secunde la foc mic. Peste piper adaugă bucățile de broccoli, usturoiul, sare, ghimbir, sos de soia, vin de orez și 2-3 linguri de apă din vasul în care a fost opărit – apa se adaugă treptat dacă mai este nevoie. Acoperă cu un capac și lasă la înnăbușit. În alt vas pune apă cu sare la fiert pentru orez. Când apa fierbe adaugă orezul, iar când acesta este fiert trece-l pe sub jet de apă. Unge alta tigaie cu ulei, apoi pune orezul, un praf de sare și puțin piper – ține amestecul câteva minute pe foc. Poftă bună!

3. Orez a la Canton

Ingrediente:

- 4 cești orez fiert

- 4 linguri untură sau ulei

- 6 cârnăciori

- 200 g șuncă

- 2 ouă

- ton

- 1 ceapă

- 100 g ciuperci

- ceapă verde sau pătrunjel

Preparare:

Spală orezul în mai multe etape și fierbe-l în apă cu sare, apoi scurge-l și spală-l cu apă rece. Taie felii cârnăciorii, șunca, ciupercile și ceapa, apoi prăjește-le ușor în untură. Adaugă puțină apa caldă și lasă să fiarbă la foc mic. După ce scade sosul, adaugă orezul (încălzit în prealabil), tonul rupt în fâșii și ouăle bătute ca pentru omletă. Amestecă încet, lăsând cratița pe foc puțin, până când compoziția devine omogenă. Se servește cu ceapă verde sau pătrunjel. Poftă bună!

Mâncarea chinezească este populară și în România datorită gustului ei aparte care îmbină armonios diferite arome și ingrediente. Pe lângă faptul că este gustoasă, mâncarea chinezească este și sănătoasă, având aspect ispititor și fiind ușor de preparat.  




 



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI