Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a efectuat în perioada 5 februarie 2024 - 15 martie 2024 o serie de controale prin intermediul cărora au fost vizate produsele lactate comercializate pe piața din România.
Inspectorii au verificat autenticitatea și încadrarea în parametri optimi de calitate a produselor care se obșin prin procesarea laptelui.
Iată ce nereguli au fost descoperite!
Citește și: Carne de pui vopsită! Horia Constantinescu, șeful ANPC, trage un semnal de alarmă!
Produse lactate din magazine găsite cu nereguli
Cele 3180 de verificări au fost efectuate în cazul depozitelor alimentare autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în unități de reambalare a produselor lactate, în platforme logistice sau terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket / hypermarket, în magazine alimentare, în unități de alimentație publică, în piețe en gros, în magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și / sau complexuri comerciale și în unități de tip supermakert sau hypermarket.
Potrivit Antena 3 CNN, au fost recoltate un număr de 412 probe din lactate în vederea efectuării unor analize de laborator prin care să poată fi posibilă determinarea parametrilor fizico-chimici cu scopul de a verifica conformitatea cu înscrisurile de pe etichete, de a identifica specia de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea produselor în cauza, dar și pentru a descoperi ce adaosuri de grăsimi de origine vegetală și proteine de soia sunt ascunse.
În urma tuturor verificărilor au fost identificate nereguli, iar ca urmare au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 2 849 340 de lei.
De asemenea, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, și 13 ordonanțe de interzicere a activității în cazul unor unități verificate. Astfel, s-a dispus măsura de reținere oficială pentru o cantitate totală de 17 083 kilograme de produse lactate.
Problemele principale pe care inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) le-au găsit sunt reprezentate de identificarea unor procente mai mici de grăsime decât procentul declarat și de neconcordanța cu privire la specia de la care provine laptele cu ce este raportat în informațiile de pe etichete.
Alte nereguli în acest sens sunt reprezentate de nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor, ultilizarea unor mijloace de transport în comun neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare, dar și de funcționarea unităților fără deținere autorizată sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor.
„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime față de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat; procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat; procent de proteină mai mic față de cel declarat; neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă", sunt informațiile oficiale oferite de către reprezentanții ANSVSA.
Citește și: Urzicile, mai scumpe decât carnea. Nu este singura legumă care depășește prețul acestui aliment