Sunt ultimele zile în care mai putem consuma telemea proaspătă de capră şi lapte abia muls. Fermierii avertizează că urmează perioada în care animalele rămân gestante. Asta înseamnă că atât calitatea, cât şi cantitatea laptelui vor scădea. În schimb, caşcavalul, maturat şi până la un an, reprezintă alternativa perfectă.
La doar 10 kilometri distanţă de Oradea, printre casele ridicate pe dealuri, în Uileacul de Munte, un localnic a ales să-şi transforme gospodăria într-o fermă de capre. Acum, înainte ca animalele să intre în gestaţie, când cantitatea de lapte e mai mică, dar calitatea mai bună, bărbatul nu conteneşte cu munca.
Telemea, cașcaval, kefir, feta, chiar şi sortimente unice de caşcaval ies zilnic din mica fabrică de brânzeturi. Toate sunt făcute doar din lapte de capră, sare, cheag de orgine animală şi plante aromatice.
Attila a început afacerea acum 5 ani, cu 50 de capre cumpărate din Austria. În prezent, face profit de 8.000 de euro în 7 luni, cât e sezonul produselor proaspete. Are peste 160 de animale care pasc pe păsuni cu zeci de plante medicinale.
Aşa a descoperit beneficiile laptelui de capră, căruia i-au prins gustul şi străinii. Comenzile curg din toată ţara şi de peste hotare.
Un litru de lapte costă 6.5 lei, iar specialităţile din caşcaval ajung la 60 de lei pentru un kilogram.
În magazine, preţurile sunt aproape duble. Dar produsele bio nu duc lipsă de doritori.
În plus, laptele de capră poate echilibra colesterolul şi trigliceridele, arată studiile.
Gutuile, fructele aurii şi parfumate ale toamnei. Rețete culinare cu gutui.... Festivalul verzei a avut loc în localitatea Frumoasa din judeţul Harghita...