Căutare Live

Ce facem cu mâncarea râmasă după Sărbători. Iată ce ne recomandă bucătarii

Un român aruncă, în medie, 130 de kilograme de alimente pe an. Iar risipa devine evientă de Sărbători, când multe dintre preparate rămân nemâncate. Însă resturile nu trebuie să sfârşească neapărat la gunoi. Bucătarii spun că pot fi refolosite în moduri ingenioase.

Ce facem cu mâncarea râmasă după Sărbători

shutterstock

Chiar dacă, odată cu pandemia, românii şi-au mai domolit cheful de cumpărături în exces, risipsa alimentară continuă să fie un fenomen care se extinde în ţara noastră.

Dacă nu se mănâncă în câteva zile, nu mai este bun. Şi atunci? Ce poţi să faci cu ea? O arunci.

Specialiştii spun că preparatele de sărbători sunt printre cele mai aruncate alimente, chiar dacă ele pot fi reinventate. Bucătarii ştiu tot felul de reţete care nu sunt deloc greu de făcut. Friptura poate fi refolosită în salate, din fructe poate ieşi un smoothie delicios, iar prăjiturile şi cozonacul pot fi transformate în budincă, notează Observator.

"Astăzi vom face un cozonac, o budincă din cozonacul rămas. Vom mai pune ouă şi lapte. Vom mai folosi puţin zahăr şi scorţişoară. Toate ingredientele sunt amestecate, iar apoi puse într-un vas termorezistent, care va fi băgat la cuptor timp de o jumătate de oră. Desertul nostru este gata, este moale, pufos. Dacă doriţi, puteţi adăuga şi fructe în el. Mere, banane, pere, gutui", spune Robert Mârza, bucătar:

Statisticile arată că o familie cumpără de sărbători de patru ori mai multă mâncare decât este necesar. Psihologii au şi o explicație pentru acest fenomen.

Lenke Iuhos, psiholog: Omul face cum face şi ceilalţi. Atitudinea, gândirea aceea colectivă că trebuie să am, că toată lumea cumpără, că toată lumea are, ne motivează să facem parte dintr-un grup.

Rețetă de fasole roșie preparată în stil mexican... Rețetă de salată caldă de cartofi cu sos de iaurt și muștar...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri