Chiar dacă o bem să ne trezim sau doar să ne acompaniem prietenii, cafeaua a generat o industrie puternică, dar şi controverse.
Dacă o cumperi din supermarket, granulaţia e standard, potrivită şi pentru ibric, şi pentru espressor, şi pentru filtru, lucru care nu se întâmplă în magazinele specializate, unde ştim exact cum urmează să o preparăm şi, prin urmare, ce să cerem.
Dacă o preparăm la ibric, vom avea grijă să o adăugăm în apa rece sau călduţă, nicidecum în apa fierbinte, diferenţa mare de temperatură făcând să bem o cafea „arsă“, care nu mai are gustul original.
Secrete pentru a ne bucura de prospeţime sunt şi în ceea ce priveşte păstrarea. Într-un recipient închis etanş este recomandarea pe care aproape cu toţii o ştim, însă nu în frigider, vine completarea, explicaţia fiind aceea că la fiecare deschidere a borcanului de cafea diferenţa de temperatură face ca umiditatea să crească, iar cafeaua noastră să capete chiar un miros de rânced, după o vreme.
Ideal ar fi să cumpărăm cafea pentru doar câteva zile, dacă avem acasă o râşniţă s-o cumpărăm chiar boabe şi să râşnim doar atât cât ne trebuie.
Rulezi și savurezi! Cum se fac lipiile acasă și cu ce le poți mânca! Cu brânză sau cu ciocolată, te vor cuceri îndată!... Lecții de portugheză, japoneză și… oltenească la „Chefi la cuțite”: ”O tâmpenie mai mare n-am văzut, dar mi-a plăcut”...