Pizza este unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare la nivel mondial, se mănâncă pizza din Bucureşti până la Buenos Aires. Fie că alegi să mănânci o felie de pizza împreună cu prietenii la un restaurant, fie că o prepari acasă pentru a consuma-o împreună cu familia, acest fel de mâncare a ajuns să fie nelipsit din bucătăria românilor. De-a lungul timpului, pizza si unele variaţiuni ale ei au primit diferite interpretări din partea oamenilor, unele fiind chiar false. Mai jos vor fi ilustrate câteva mituri legate de acest fel de mâncare.
Pizza a apărut prima dată in Italia
Oricine ştie că pizza a apărut în Italia, dar lucrurile stau puţin altfel în realitate. În forme primitive, acest preparat a fost descoperit în bucătăria romană, în cea elenă, în cea egipteană şi în cea babiloniană încă din antichitate. Astfel, putem afirma că acest preparat este mult mai vechi decât s-ar crede. Totuşi, într-o formă asemănătoare cu ce este găsit în zilele noastre, pizza apare în secolul XVI. Această invenţie este pusă pe seama oamenilor săraci din Napoli, care au pus bazele unui fel de mâncare făcut din aluat de făină de grâu, ulei de măsline, roşii, brânză şi ierburi aromatice.
Nu se numeşte pizza dacă nu conţine brânză
Mozzarella a fost introdus ca ingredient al acestui de fel de mâncare prima dată la sfârşitul secolului XVIII. Aşadar, în prima parte a istoriei, pizza se consuma fără vreun fel de brânză. De asemenea, pizza fără brânză este preferata multor gurmanzi până în zilele noastre.
Pizza „Hawaiiană” a fost inventată de un hawaiian
Probabil că şi tu te-ai gândit că pizza „hawaiiană” a fost creaţia unui bucătar cu origini hawaiiane, dar acest lucru nu este adevărat. Se cunoaşte că acest sortiment de pizza apare prima dată în meniul unui restaurant din Ontario, Canada, iar creatorul ei este cel mai probabil un canadian.
Pizza este un fel de mâncare ieftin
De obicei, pizza reprezintă o variantă accesibilă ca preţ oricărui buzunar. Cu toate acestea, în funcţie de ingredientele care sunt adăugate peste blat, preţul unei pizza poate creşte semnificativ. Aşadar, un restaurant de lux din New York propune o pizza care conţine caviar şi homar, iar preţul acesteia ajunge până la 1000 de dolari. Astfel că acest mit este parţial adevărat.
Italienii sunt cei mai mari mâncători de pizza
Deşi originea acestui preparat este în Italia, în prezent italienii nu sunt cei mai mari consumatori de pizza din lume. Conform ultimelor studii, prima poziţie este ocupată surprinzător de norvegieni, în ceea ce priveşte cantitatea de pizza consumată anual.
Astfel, pizza este unul dintre felurile de mâncare care a cucerit mai multe culturi, fiind adaptată gusturilor fiecărei ţări. Un fel uşor de preparat care permite combinaţii diverse, unele chiar trăznite, pizza poate fi consumată de către cei cu buget mai redus şi chiar de cei cu bugete mari, fiind întotdeauna delicioasă.