Antena Căutare

Ciorbă de varză acră cu afumătură, rețeta perfectă pentru toamna aceasta

Ciorba de varză acră cu afumătură are arome puternice, gust complex și acel parfum de fum care te trimite cu gândul la bucătăriile bunicilor. Este rețeta perfectă pentru zilele reci, când cauți un preparat hrănitor și reconfortant.

Ciorba de varză acră cu afumătură se servește cu pâine de casă sau cu mămăligă și cu ardei iute murat | Shutterstock

Pregătirea ciorbei de varză acră cu afumătură începe cu alegerea verzei murate, crocante și bine acrită, care dă tonul întregului preparat. Afumătura trebuie să fie naturală, din coaste sau ciolan, pentru a aduce consistență și un gust intens, iar legumele rădăcinoase călite în untură sau ulei completează dulceața necesară echilibrului. Condimentele nu se risipesc, ci se aleg cu grijă: câteva boabe de piper, cimbru, dafin și, spre final, verdețuri proaspete.

Secretul unei ciorbe reușite stă însă în răbdare. Fierberea lentă, la foc mic, lasă timpul necesar ca aromele să se așeze și varza să devină fragedă. Servită cu smântână groasă și ardei iute, ciorba de varză acră cu afumătură rămâne o rețetă clasică, plină de farmec, care face din fiecare prânz de toamnă un prilej de sărbătoare.

CITEȘTE ȘI: Mămăligă în straturi cu brânză și afumătură de porc, ca la Săpânța

Modul de preparare pentru o ciorbă de varză acră cu afumătură perfectă

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 1,5 kg varză murată (2 căpățâni mici sau 1 mare)
  • 500 g coaste afumate de porc (sau ciolan afumat, după preferință)
  • 150 g kaizer afumat (opțional, pentru gust mai intens)
  • 2 cepe mari (aprox. 200 g)
  • 2 morcovi (aprox. 200 g)
  • 1 rădăcină mică de păstârnac (80 g)
  • 1 rădăcină mică de țelină (100 g)
  • 1 ardei gras roșu (120 g)
  • 100 g pastă de roșii sau 250 g roșii pasate
  • 2 linguri untură de porc (sau ulei, dacă se dorește mai ușor)
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță cimbru uscat (sau câteva crenguțe proaspete)
  • 1 legătură leuștean verde
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • sare după gust (atenție, varza și afumătura sunt deja sărate)

Mod de preparare

Se desfac foile de varză murată, se spală rapid în apă rece pentru a mai diminua din aciditatea și sarea lor, apoi se taie fideluță. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se lasă 20 de minute în apă rece, apoi se scurge bine.

Coastele sau ciolanul se taie bucăți potrivite. Dacă afumătura este foarte sărată, se opărește 5 minute în apă clocotită, apoi se scurge.

Într-o oală mare de minimum 6 litri, se topește untura. Se călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, apoi se adaugă morcovii, țelina, păstârnacul și ardeiul tăiate cubulețe. Se gătesc 5-6 minute, amestecând.

Se pun bucățile de afumătură peste legume, se lasă 2-3 minute să prindă aromă, apoi se adaugă varza tăiată fideluță. Se amestecă bine. Se toarnă 3,5-4 litri de apă fierbinte. Se adaugă foile de dafin, piperul boabe și cimbrul. Se lasă să fiarbă la foc mic, cu capacul întredeschis, 1 oră – 1 oră și jumătate, până ce afumătura este bine pătrunsă, iar varza fragedă.

Se adaugă pasta de roșii sau roșiile pasate și se mai fierbe 10 minute. Se gustă și se potrivește de sare dacă mai este nevoie. La final, se adaugă leușteanul și pătrunjelul tocate mărunt.

CITEȘTE ȘI: Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon

Sfaturi pentru un gust cât mai autentic

Ciorba de varză cu afumătură este una dintre acele mâncăruri care duc imediat cu gândul la ierni lungi, la sobe calde și la bucătării în care timpul pare să curgă altfel. Gustul ei autentic nu stă doar în rețetă, ci mai ales în calitatea ingredientelor și în răbdarea cu care este gătită. Varza murată trebuie să fie crocantă și bine acrită, pusă la butoi după rânduială, iar afumătura să vină din curți unde carnea s-a lăsat la fum de lemn, nu grăbită cu arome artificiale.

Pentru echilibru, se călesc întâi legumele rădăcinoase în puțină untură, pentru ca dulceața lor să tempereze aciditatea verzei. Afumătura cu os dă consistență și adâncime gustului, iar fierberea lentă, la foc mic, este cea care face ca varza să se frăgezească și aromele să se lege firesc. Condimentele trebuie să fie puține, dar bine alese: câteva boabe de piper, cimbru uscat, foi de dafin și, eventual, o crenguță de mărar. Roșiile sau bulionul se pun abia spre final, pentru ca varza să rămână fragedă.

La masă, ciorba se desăvârșește cu leuștean și pătrunjel verde, tocate proaspăt, și se servește alături de smântână groasă și ardei iute. Este un preparat simplu, dar cu o noblețe aparte, pentru că adună laolaltă tradiția, răbdarea și bunul-simț al unei bucătării care știe să transforme ingrediente umile într-o bucurie de iarnă.

Rețetă pentru începători de saramură de pește la grătar, cu roșii și ardei copți... Cum sa faci dulceață de prune, cu fructe întregi...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x