Această rețetă de mucenici pufoși și aromați a devenit virală pe platforma TikTok. Mucenicii se servesc pe data de 9 martie, însă această rețetă merită salvată de pe acum, fiind un desert apreciat de multe persoane. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și cum se prepară!
Rețetă de mucenici pufoși și aromați
Ingrediente:
- 1 kg de faină
- 4 gălbenușuri de ou
- 14 g de drojdie uscată
- 500 ml de lapte
- 5 linguri de ulei
- 100 g de unt topit
- 200 g de zahăr
- o esență de rom
- coaja de la 2 lămâi
- un vârf de linguriță de sare
- în plus: un gălbenuș de ou și o lingură de lapte
Pentru sirop:
- 300 ml de apă
- o lămâie
- 60 g de miere
Pentru servire:
- nuci mărunțite
Citește și: Rețeta celor mai delicioși mucenici muntenești fierți a la Jamila. Descoperă secretul unui plus de savoare
Mod de preparare:
Pagina de TikTok „Cosânzenele gătesc” au explicat cum se pregătește această rețeta de mucenici pufoși și aromați.
Pentru a prepara aluatul, se începe prin a activa drojdia. Într-un bol, se combină drojdia uscată cu patru lingurițe de zahăr și patru-cinci linguri de lapte cald, lăsând amestecul câteva minute până când drojdia își mărește volumul.
Separat, se bat gălbenușurile cu ulei timp de 1-2 minute, apoi se adaugă untul topit și se omogenizează. Într-un alt recipient, se amestecă laptele călduț cu zahărul, esența de rom și coaja rasă de lămâie.
Într-un bol mai mare, se toarnă făina, se face o adâncitură în mijloc și se adaugă sarea. Treptat, se încorporează compoziția din gălbenușuri, drojdia activată și laptele aromatizat, amestecând până când se obține un aluat elastic, care nu se mai lipește de mâini.
Nu se adaugă făină suplimentară, ci se continuă frământarea până când aluatul capătă consistența dorită. Aluatul se acoperă cu o folie alimentară și un prosop, apoi se lasă la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.
După ce a crescut, se iau bucăți din aluat și se modelează în formele dorite, de exemplu împletituri în forma cifrei opt sau literei S.
Așezați mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsați-i să mai crească încă 10-15 minute, apoi ungeți-i cu ou bătut și lapte. Mucenicii se coc la temperatura de 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, până când devin aurii.
După ce s-au copt, mucenicii se pun pe un grătar pentru a se răci. Se trec prin sirop și se presară nucă măcinată deasupra. Recomandat este să nu fie lăsați prea mult în sirop, deoarece aluatul este foarte pufos și se poate înmuia prea tare. Poftă bună!
Cum sunt prețurile legumelor românești față de anul trecut. De ce au apărut mai devreme în piețe și ce spun clienții... Rețetă de Cheesecake Dubai cu ciocolată. Se pregătește rapid și nu necesită coacere...