Antena Căutare

Cum să faci eficient curățenie în bucătărie. 7 trucuri care te vor ajuta

Bucătăria este inima casei. Tocmai pentru că aici gătim, mâncăm și petrecem mult timp, este și spațiul care se murdărește cel mai ușor. De la grăsimea depusă pe aragaz și pereți până la firimiturile ascunse prin sertare, o bucătărie curată nu înseamnă doar ordine vizibilă, ci și igienă adevărată.

Electrocasnicele din bucătărie trebuie curățate frecvent, nu doar când se face curățenie generală | Shutterstock

Pentru o curățenie eficientă, este bine să lucrăm organizat: întâi eliberăm blaturile, apoi ștergem toate suprafețele de sus în jos, pentru ca praful sau murdăria să nu cadă peste zone deja curățate. Electrocasnicele trebuie șterse atât la exterior, cât și în interior, iar frigiderul merită golit și spălat cu apă caldă și bicarbonat măcar o dată pe lună. Nu uităm de chiuvetă, robinet și zona de scurgere, unde se adună bacterii invizibile, dar periculoase.

Podelele se lasă mereu la final, după ce totul a fost șters și spălat, iar în timpul curățeniei este bine să aerisim bine încăperea. O bucătărie întreținută constant va necesita mai puțin efort la curățenia generală și va rămâne mereu un loc plăcut în care să gătim și să ne bucurăm de mâncare alături de cei dragi.

CITEȘTE ȘI: Alimentele pe care nu ar trebui să le arunci niciodată în chiuvetă. Cum să eviți înfundarea țevilor

Folosește lămâile la curățenie

Articolul continuă după reclamă

Lămâile sunt excelente pentru curățenia din bucătărie datorită proprietăților lor naturale de curățare și dezinfectare. Acestea pot fi folosite în mai multe moduri pentru a igieniza și împrospăta spațiile din bucătărie:

Lămâile au proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind eficiente pentru curățarea blaturilor, mesei de lucru și a altor suprafețe din bucătărie. Poți folosi suc de lămâie proaspăt sau felii de lămâie direct pe suprafețe pentru a îndepărta petele de grăsime și murdăria, iar mirosul proaspăt va înlocui orice miros neplăcut.

Poți pune o felie de lămâie într-un mic recipient deschis în frigider pentru a absorbi mirosurile neplăcute și a lăsa un miros proaspăt.

CITEȘTE ȘI: Totul despre inox. Cum se curăță și cum se întreține pentru a rămâne ca nou. Un expert și-a dezvăluit secretele

Verifică pastele din dulap

Pastele uscate trebuie depozitate în dulap într-un loc răcoros, uscat și întunecos, ferit de umezeală și de variații mari de temperatură. Ambalajul original poate fi folosit dacă se închide bine, dar ideal ar fi să fie transferate într-un recipient ermetic din plastic, sticlă sau metal, astfel încât să fie protejate de aer, insecte și praf. Este bine să fie păstrate departe de sursele de căldură, cum ar fi aragazul sau cuptorul, pentru a nu-și pierde textura și calitatea.

CITEȘTE ȘI: Cele mai ingenioase metode de curățare a cuptorului cu microunde cu zero efort. Experții au dezvăluit secrete simple și eficiente

Plantează ierburi aromatice

Plantele aromatice pot fi cultivate acasă fie în ghivece pe pervaz, fie în jardiniere pe balcon, având nevoie de lumină naturală cel puțin 4-6 ore pe zi și de un sol bine drenat, ușor fertil. Se pot planta busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, mentă, pătrunjel, mărar, coriandru sau cimbrișor, folosind fie semințe, fie răsaduri cumpărate, acestea din urmă fiind mai ușor de întreținut pentru începători.

Se udă moderat, astfel încât solul să fie ușor umed, dar nu în exces, iar ghivecele trebuie să aibă găuri de scurgere pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Plantele trebuie tunse periodic, atât pentru consum, cât și pentru a stimula creșterea de frunze noi, iar dacă li se asigură condițiile potrivite, pot oferi arome proaspete pentru gătit tot timpul anului.

CITEȘTE ȘI: Locurile din bucătărie pe care uiți să le cureți. Zonele pot deveni focare de microbi

Folosește bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un aliat excelent pentru curățenia în bucătărie datorită puterii sale abrazive blânde și capacității de a neutraliza mirosurile. Se poate folosi pentru a freca chiuveta din inox, blaturile și tigăile, fiind amestecat cu puțină apă până se formează o pastă, care apoi se aplică pe suprafețe și se șterge cu un burete umed.

Se presară în coșul de gunoi sau în frigider pentru a absorbi mirosurile neplăcute și se poate turna în scurgerea chiuvetei, urmat de oțet fierbinte, pentru a ajuta la desfundare și împrospătare. Este util și pentru curățarea cuptorului. Se presară pe suprafețele murdare, se stropește ușor cu apă și se lasă peste noapte, apoi se șterge cu o cârpă umedă.

CITEȘTE ȘI: Ai folosit greșit detergentul de vase până acum! Ce se întâmplă dacă îl congelezi

Curăță de calcar electrocasnicele

În bucătărie, electrocasnicele care trebuie decalcifiate regulat sunt fierbătorul de apă, espressorul de cafea, aparatul de cafea cu filtru și uneori mașina de spălat vase. Fierbătorul ar trebui decalcifiat la fiecare 1–2 luni, mai ales dacă apa din zonă este dură, folosind o soluție de apă cu oțet sau suc de lămâie care se fierbe, apoi se clătește bine.

Espressorul necesită decalcifiere la 2–3 luni sau conform indicațiilor producătorului, folosind soluții speciale anticalcar sau amestec de apă cu oțet, pus prin circuitul aparatului, apoi clătit cu mai multe ape. Mașina de spălat vase poate fi decalcifiată la 2–3 luni, folosind un program special cu decalcifiant dedicat sau o cană cu oțet pusă pe raftul de sus. Important este ca aceste proceduri să fie făcute regulat, deoarece calcarul poate reduce eficiența aparatelor și chiar să le strice în timp.

CITEȘTE ȘI: Așa cureți corect bucătăria! Află acum cele mai eficiente metode prin care scapi 100% de bacterii

Verifică leguminoasele și cerealele

Cerealele și leguminoasele din cămară trebuie depozitate în recipiente etanșe, de preferat din sticlă, plastic alimentar sau metal, pentru a le proteja de umiditate, dăunători și praf. Este bine să fie păstrate într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de surse de căldură și lumină directă, pentru a-și menține calitățile cât mai mult timp. Periodic, se verifică aspectul bobului: nu trebuie să aibă puncte de mucegai, miros rânced sau insecte, iar pentru făinuri și fulgi se verifică dacă nu au gust amar sau miros neplăcut, semn că s-au alterat. Ideal este să etichetezi fiecare recipient cu data achiziției și să folosești produsele după principiul „primul intrat, primul ieșit” (FIFO), astfel încât să consumi mai întâi loturile mai vechi.

CITEȘTE ȘI: Produsele de curățenie îți pot afecta sănătatea! Iată cu ce le poți înlocui!

Curăță cuptorul

Cuptorul ar trebui curățat temeinic la fiecare 2–3 luni dacă îl folosești des, iar dacă gătești doar ocazional, o dată la 4–6 luni este suficient. Pentru a face curățarea mai ușoară, ideal este să ștergi imediat micile pete sau scurgeri după fiecare utilizare, când cuptorul este încă puțin cald (nu fierbinte), pentru ca murdăria să nu se întărească. Când faci o curățare completă, scoți grătarele și tăvile și le înmoi în apă caldă cu detergent de vase.

În interiorul cuptorului, poți aplica un amestec de bicarbonat de sodiu cu apă, lăsându-l să acționeze câteva ore sau peste noapte, apoi îndepărtezi pasta cu o lavetă umedă. Pentru petele mai dificile, pulverizezi puțin oțet peste bicarbonat înainte de ștergere, iar grăsimea se va desprinde mai ușor.

Sosuri pentru carne la grătar. 5 variante care te vor scoate din impas de fiecare dată... Trebuie sau nu să spălăm ouăle înainte să gătim cu ele. Ce spun experții...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 18 iunie 2025. Cum organizăm o ședință foto de vară cu aer de vacanță
Super Neatza, 18 iunie 2025. Cum organizăm o ședință foto de vară cu aer de vacanță Miercuri, 18.06.2025, 11:40
Citește și
4 preparate din ”Emily in Paris” pe care le poți face la tine acasă, inclusiv celebra rețetă de omletă a lui Chef Gabriel
4 preparate din ”Emily in Paris” pe care le poți face la tine acasă, inclusiv celebra rețetă de omletă a lui...
Fructele care au cel mai mare conținut de antioxidanți. Lista recomandată de nutriționiști
Fructele care au cel mai mare conținut de antioxidanți. Lista recomandată de nutriționiști Catine.ro
Rețetă de quesadilla. Cum se prepară acasă
Rețetă de quesadilla. Cum se prepară acasă
Pinar Deniz și Kaan Yildirim au publicat primele fotografii cu chipul fiului lor. Cei doi actori turci formează o familie fericită
Pinar Deniz și Kaan Yildirim au publicat primele fotografii cu chipul fiului lor. Cei doi actori turci formează o... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de... Libertatea.ro
Inteligența artificială a răspuns. Măsurile prin care guvernul poate salva economia României, fără a majora taxe și impozite
Inteligența artificială a răspuns. Măsurile prin care guvernul poate salva economia României, fără a... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!”
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Alexia Eram, prima apariție la un eveniment alături de noul iubit! Cum au fost surprinși cei doi la ELLE New Media AWARDS 2025. Foto
Alexia Eram, prima apariție la un eveniment alături de noul iubit! Cum au fost surprinși cei doi la ELLE New Media... Elle
Violeta Bănică, despre schimbările din viața ei. Urmează să se mute în America. Fiica Andreei Marin a spus ce îi va lipsi cel mai mult din România
Violeta Bănică, despre schimbările din viața ei. Urmează să se mute în America. Fiica Andreei Marin a spus ce... Spynews.ro
Iulia Albu are casă de 1,2 milioane de euro, dar mobila e reciclată! „Unele piese le-am găsit la gunoi!”
Iulia Albu are casă de 1,2 milioane de euro, dar mobila e reciclată! „Unele piese le-am găsit la gunoi!” BZI
Loredana Groza a strălucit de ziua ei! Cum s-a îmbrăcat diva la 55 de ani! – GALERIE FOTO
Loredana Groza a strălucit de ziua ei! Cum s-a îmbrăcat diva la 55 de ani! – GALERIE FOTO BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice HelloTaste.ro
Șerpi de aproape doi metri în Ibiza. Îngroziți, turiștii nu mai intră în apă și anulează vacanțele. Fenomenul e scăpat de sub control
Șerpi de aproape doi metri în Ibiza. Îngroziți, turiștii nu mai intră în apă și anulează vacanțele.... Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din iunie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iunie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 20 iunie 2025. Săgetătorii sunt mai pașnici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 iunie 2025. Săgetătorii sunt mai pașnici. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Vine apocalipsa pensiilor. „Decrețeii” vor primi 30% din ultimul salariu
Vine apocalipsa pensiilor. „Decrețeii” vor primi 30% din ultimul salariu Jurnalul
Găsește bărbatul pentru care reprezinți o alegere, nu o întâmplare
Găsește bărbatul pentru care reprezinți o alegere, nu o întâmplare Kudika
Ce să pui în orez pentru un gust de excepţie. Nu va mai fi fad, ci aromat şi gustos
Ce să pui în orez pentru un gust de excepţie. Nu va mai fi fad, ci aromat şi gustos Playtech
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină Redactia.ro
HARTĂ. Cod galben de caniculă în jumătate din ţară şi în Capitală
HARTĂ. Cod galben de caniculă în jumătate din ţară şi în Capitală Observator
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea MediCOOL
Supă cremă de gălbiori. Gust și savoare într-o singură farfurie
Supă cremă de gălbiori. Gust și savoare într-o singură farfurie HelloTaste
FOTO. Cum arată Sandra Izbașa la 35 de ani. Campioana s-a retras de mai bine de un deceniu
FOTO. Cum arată Sandra Izbașa la 35 de ani. Campioana s-a retras de mai bine de un deceniu ProSport
Schimbare majoră de planuri pentru 3 zodii, în vara lui 2025, potrivit Cameliei Pătrășcanu
Schimbare majoră de planuri pentru 3 zodii, în vara lui 2025, potrivit Cameliei Pătrășcanu Gandul
Cum a apărut îmbrăcată această tânără din Iași la Bacalaureat. Colegii au crezut că vine direct din club
Cum a apărut îmbrăcată această tânără din Iași la Bacalaureat. Colegii au crezut că vine direct din club CanCan
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă DeParinti
Jessie J a izbucnit în lacrimi la ultimul ei concert. Cântăreața a promis că va învinge cancerul la sân
Jessie J a izbucnit în lacrimi la ultimul ei concert. Cântăreața a promis că va învinge cancerul la sân ZUTV
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul UseIT
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x