Florile de soc se culeg dimineața, pe vreme uscată, când sunt complet deschise, de culoare crem și intens parfumate. Se evită inflorescențele ofilite sau cele pline de praf. Se scutură ușor de insecte, fără a fi spălate sub jet, ca să nu se piardă polenul. Tocmai el dă aroma profundă.
Se pun imediat la macerat cu felii subțiri de lămâie și apă clocotită, se lasă 24 de ore la rece, apoi lichidul se strecoară fin, se adaugă zahăr și puțin acid citric și se încălzește cât să se dizolve complet, până devine limpede și legat.
CITEȘTE ȘI: Siropul de soc - rețetă și beneficii. Cum să-l păstrezi pentru iarnă, ca remediu natural împotriva răcelilor
Cum se sterilizează siropul de soc pentru iarnă
Sticlele curate se sterilizează, siropul se toarnă fierbinte, se capsează ferm și se răcesc lent, la adăpost de lumină. Depozitarea se face în cămară răcoroasă. Odată deschisă, sticla trebuie pusă la frigider, iar siropul trebuie consumat repede. Diluat cu apă plată sau minerală, siropul devine băutura verii în miez de iarnă. Turnat peste înghețată, clătite sau griș cu lapte, aduce o notă florală elegantă. Îl poți folosi și în cocktailuri ușoare, mai ales în cele cu citrice și mentă.
Rețeta rapidă de sirop de soc pentru iarnă
Ingrediente
- 50 de flori mari de soc, bine înflorite și parfumate
- 2 lămâi netratate
- 2 kg zahăr
- 2 litri apă
- 30 g acid citric (aprox. 2 linguri)
Mod de preparare
Florile de soc se curăță de impurități și se scutură ușor, fără a fi spălate sub jet de apă, pentru a nu pierde polenul aromat. Se pun într-un vas mare, peste ele se adaugă lămâile tăiate felii subțiri și se toarnă apa clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la macerat 24 de ore, amestecând din când în când.
A doua zi, lichidul se strecoară printr-un tifon sau o sită fină, se adaugă zahărul și acidul citric și se pune pe foc mic, amestecând continuu până ce zahărul se dizolvă complet. Nu este nevoie de fierbere îndelungată, doar cât să se lege ușor și să devină un sirop clar. Se toarnă imediat, fierbinte, în sticle sterilizate, care se închid ermetic și se lasă la răcit sub pături.
CITEȘTE ȘI: Sirop de coacăze negre. Rețeta elixir pentru sănătate
Cum se păstrează corect
Siropul de soc pentru iarnă trebuie păstrat cu atenție, pentru că florile au tendința să fermenteze dacă nu sunt conservate corect. Sticlele trebuie să fie bine sterilizate înainte de a turna siropul fierbinte în ele. Se spală, se clătesc și se țin în cuptor la 100°C timp de 10–15 minute sau se fierb în apă, împreună cu capacele. După ce se umplu, se închid imediat, ermetic, și se așază cu gâtul în jos pentru câteva minute, ca să se formeze vid.
Depozitarea se face într-un loc răcoros, întunecos și uscat, cum este o cămară sau un beci. Dacă nu ai astfel de spațiu, sticlele pot fi păstrate și în frigider, mai ales după ce sunt desfăcute. Important este ca dopurile să fie bine fixate și sticlele să nu fie expuse la soare sau la variații mari de temperatură, altfel siropul își poate schimba gustul.
Odată deschisă o sticlă, siropul trebuie ținut la frigider și consumat în maximum două săptămâni. Pentru a fi sigur că rezistă toată iarna, merită să adaugi acid citric sau mai multă zeamă de lămâie, care stabilizează siropul și îi prelungește viața fără să îi altereze aroma.
Cum sa faci dulceață de prune, cu fructe întregi... Rețetă plăcintă cu dovleac și ciocolată, un desert delicios pentru serile răcoroase de toamnă...