Ingrediente pentru reteta Prajitura de branza cu lamaie si vanilie:
750g crema de branza cu continut scazut de grasime
2 oua batute usor
coaja rasa de la 3 lamai
1 pastaie de vanilie, cu semintele scoase
300ml de creme fraiche sau smantana
1 blat de tort, gata facut
unt pentru ungerea formei
225g de zahar fin
3 linguri de amidon
1 lamaie
100g zahar fin
Mod de preparare pentru reteta Prajitura de branza cu lamaie si vanilie:
1. Pentru coaja de lamaie glasata, se taie fasii lungi de coaja de lamaie, care apoi se taie julienne (betisoare). Se pun intr-o cratita si se acopera cu 100ml de apa rece. Se adauga zaharul si se aduce la punctul de fierbere treptat, amestecand pana cand se dizolva zaharul. Se fierbe la foc mic timp de 30 de minute. Se lasa la racit.
2. Se incalzeste cuptorul la 160° C/gaz 4. Se unge usor cu unt o forma de tort cu diametrul de 25cm. Se taie blatul in asa fel incat sa se aseze lejer pe fundul formei. Se amesteca zaharul si amidonul intr-un vas mare. Se adauga crema de branza si se bate bine pana se obtine un amestec cremos. Se adauga ouale, coaja de lamaie, vanilia si crème fraiche si se bat pana se omogenizeaza. Se toarna amestecul deasupra blatului. Se inveleste treimea de jos a formei cu folie de plastic sau de aluminiu pentru a preveni orice scurgeri si se asaza pe o tava. Se toarna suficienta apa calda incat sa acopere doar fundul tavii. Se coace in cuptor timp de 50-55 de minute pana cand prajitura este abia intarita si aurie pe deasupra. Se mai adauga apa in tava la jumatatea timpului, daca este nevoie.
3. Se scoate prajitura din cuptor si, fie se raceste la temperatura camerei pentru a obtine o textura moale si cremoasa, fie se pune la rece timp de cateva ore sau peste noapte pentru a obtine o textura densa si tare. Coaja de lamaie glasata se intinde pe deasupra cu lingura, inainte de servire.
Pofta buna!
Reteta: Taitei cu somon si sos alb... Reteta: Placinta cu carne de porc si fistic...