Uleiul, indiferent daca e de masline sau de floarea soarelui, tinut prea mult timp in recipiente in care intra aerul, isi pierde calitatile si isi schimba gustul. La asta s-au gandit si membrii Comisiei Europene. Si au decis ca, de la anul, in toate restaurantele sa existe oliviere sterile si bine inchise.
“Uleiurile astea se vor pastra mai bine intr-un recipient inchis si care are o durata de timp de folosire limitata, decat intr-o oliviera care poate sa stea foarte mult pe masa si poate sa rancezeasca”, explica Corina Zugravu, nutritionist.
Patronii unor restaurante din Capitala au analizat dezavantajele olivierelor clasice si au luat masuri. Importa licoarea in sticle de unica folosinta. Pe recipiente e trecut atat producatorul, cat si termenul de valabilitate.
Astfel, clientul are garantia ca produsul este in termen si… gustos. Prin aceasta masura Comisia Europeana spera si ca va incuraja producatorii europeni de ulei de masline, care acopera 70% din cererea internationala.
Propunerea este sustinuta de 15 dintre cele 27 de state membre UE.