Ca multe insule grecesti, si Mykonos are specialitatile sale proprii. Fie că este vorba de bunuri fabricate aici sau de delicii culinare a caror unicitatea lor este mentinuta de traditie.
In cele mai vechi timpuri, cand Delos a fost una dintre cele mai populate zone ale Marii Egee, vasele de ceramica erau la mare cerere in Mykonos deoarece acestea erau folosite pentru transportul si depozitarea unor diverse bunuri. De asemenea, insula se remarca si prin existenta unei industrii textile producatoare de lana filata si tesaturi la razboi.
Pe masura ce tehnologia a evoluat, nevoia de cuptoare si de mori a disparut. Astazi, bunurile fabricate de mana sunt un exemplu de mestesuguri locale care pot fi gasite in diferite magazine in general situate in zona Mica Venetie a orasului Mykonos.
Singurele care au supravietuit tehnologiei, specialitatile culinare sunt cele mai apreciate, mai ales daca sunt gatite dupa o reteta pastrata de secole. Vinurile locale sunt la fel de unice si la fel de numeroase ca si familiile localnicilor care le produc dupa retete traditionale mentinute de-a lungul generatiilor. Cele mai multe dintre aceste delicatese nu sunt disponibile in comert si cel mai bun mod de a te bucura de o degustare este de a participa la festivalurile locale. Aceste "panayiris", asa cum sunt numite, sunt evenimente anuale pentru celebrarea sfantului patron al fiecarui sat. Aici poti gusta si trei delicatese care au adus faima insulei Mykonos si, datorita cererii mari, sunt acum disponibile in cafenele, restaurante, in magazinele de specialitate si in supermarketuri.
Louza
Multe tipuri de salam sunt produse în Grecia, dar, cel mai bun sortiment din regiunea Cicladelor este louza. Pregatit din file de porc si aromat cu sare, piper si ierburi locale este apoi mentinut la aer pentru cel putin o luna. Secretul gustului consta in folosirea cimbrului, la nivel local cunoscut sub numele de "throubi", care creste in salbaticie pe insula.
Kopanisti
Odata ce ai gustat aceasta branza, nu-i vei uita niciodata gustul, precum si textura moale si cremoasa. Oarecum similara cu branza frantuzeasca Roquefort, Kopanisti are savoarea sa unica. Creat si modelat de mana, fara nicio forma de mecanizare, acest produs are la baza lapte de vaca, de oaie si capra. In mod tradițional Kopanisti este folosit ca un aperitiv si, de multe ori ca un acompaniament pentru ouzo.
Amigthalota
La desert in Mykonos, vei primi intotdeauna Amigthalota – un produs de patiserie pregatit din migdale dulci. Deseori, prezenta la evenimente festive pe tot parcursul anului, amigthalota are doua forme: prajitura alungita pudrata cu zahar si "kalathaki" (cosul), care este, de fapt, o mica prajitura coapta in forme speciale.
Oferta sejur Mykonos
Hotel Vanilla 3* - de la 375 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare cu mic dejun, asistenta turistica. Christian Tour, www.christiantour.ro tel. 021 211 11 39
De Steluța Năstase