- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aceste uleiuri vegetale sunt folosite pentru gătit, pentru a coace la cuptor, dar și ca ingrediente în produsele procesate.
Îl folosești zilnic, dar nu știai că acest ulei ar putea să ducă la inflamație în corp. Care este varianta mai sănătoasă
Cu toate acestea, există experți în sănătate care sunt de acord că uleiurile vegetale ar putea contribui la apariția inflamației în organism, dar și la acumularea de kilograme în plus.
Aportul ridicat de acizi grași Omega 6, lipsa de nutrienți, dar și caloriile pot face ca uleiurile vegetale să nu fie atât de sănătoase pentru sănătate.
Citește și: Care e cel mai sănătos ulei pentru salată, gătit și prăjit
Unul dintre motivele pentru care uleiurile vegetale pot duce la inflamație în corp, dar și la creșterea în greutate este faptul că acestea sunt „procesate cu mai multe substanțe chimice și sunt foarte bogate în acizi grași Omega 6”, notează Shefinds.com.
Consumul lor poate duce la apariția de boli inflamatorii cronice în organism și la un risc crescut de obezitate.
Acizii grași Omega 6 sunt acizi grași esențiali care sunt necesari sănătății noastre, dar pot contribui și la inflamație atunci când sunt consumați în exces.
Majoritatea uleiurilor vegetale sunt bogați în acizi grași Omega 6, dar uleiul de soia conține cea mai mare cantitate.
Citește și: Cum să mănânci mai multe legume. Trucuri care te pot ajuta să-ți îmbunătățești dieta
„Aceste uleiuri, odată procesate, sunt compuse în principal din acizi grași polinesaturați sau PUFA. „Când le ingerăm, corpul nostru le atacă ca o substanță străină, ceea ce duce la inflamație în corp”, explică Jenny Smith, expert în medicină funcțională.
În plus, uleiul vegetal „conține, de asemenea, urme de nutrienți, ceea ce înseamnă că gătitul cu acest tip de ulei nu oferă prea multe beneficii organismului în comparație cu alte uleiuri care sunt mai bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi cel de măsline”.
În plus, uleiurile vegetale sunt dense când vine vorba de numărul de calorii. De exemplu, o singură lingură de ulei vegetal conține aproximativ 120 de calorii.
Pe lângă faptul că contribuie la inflamație și la creșterea în greutate, uleiurile vegetale pot avea și efecte negative asupra microbiomului intestinal, adică acele bacterii și microorganisme care trăiesc în sistemul digestiv și joacă un rol important în sănătatea noastră.
Citește și: Ulei pentru gătit, în funcție de valoarea nutrițională. Care sunt recomandările specialiștilor
Alternative sănătoase la uleiurile vegetale
Unele studii sugerează că uleiurile vegetale pot modifica echilibrul microbiomului intestinal într-un mod care poate contribui la inflamație și la alte probleme de sănătate, mai scrie sursa citată.
O alternativă este să folosești uleiul de măsline sau de cocos, pentru că are un aport mai scăzut de acizi grași Omega 6. O altă opțiune este să eviți alimentele procesate și să gătești acasă.
Citește și: Uleiul de porumb, sănătos sau periculos? Beneficii și riscuri la care te expui dacă îl consumi