Ișlerul, un desert cu tradiție la mare căutare în cofetării și restaurante

Un desert vechi din moşi strămoşi îi uneşte pe cârciumarii, cofetarii şi brutarii din Braşov. Işlerul, un desert până acum banal, a ajuns să fie prăjitura reprezentativă pentru restaurantele de la poalele Tâmpei.

Ișlerul, un desert cu tradiție la mare căutare în cofetării și restaurante

Rețeta clasică de Ișler este compusă din doi biscuiți crocanți din aluat cu nucă și unt lipiți între ei cu cremă și glazurați cu ciocolată.

Însă fiecare cofetar își aduce aportul propriu în a îmbunătăți rețeta tradițională de Ișler prin arome diferite, creme diferite și decoruri care mai de care mai atractive.

Preparat după o rețetă veche, de două secole, desertul este promovat acum în tot orașul Brașov, printr-un proiect special, însă fiecare cofetar adaugă câte un ingredient secret la rețetă.

Proiectul a fost pus la cale de breasla cârciumarilor brașoveni care speră să readucă în prin plan deserturile tradiționale.

Pornind de la rețeta originală de Ișler, fiecare cofetar recurge la imaginație pentru a o reinterpreta într-un mod cât mai original, prin arome, aspect, culoare și gust.

Se spune că desertul ar fi fost preparat pentru prima dată într-un oraș din Austria, acum aproape 200 de ani, iar în total sunt 15 rețete de ișlere care pot fi servite la restaurantele din centrul orașului:

Dintre toate, ișlerele cu cremă de bere, sau cu cremă de colivă, dintr-un aluat de cozonac devin încet, încet variantele preferate de turiști, dar și de localnici.

Citește și: To go Chocolat: un nou mod de a te bucura de cele mai bune dulciuri din București!

Iată mai jos rețeta clasică de Ișlere:


  • Ingrediente pentru biscuiți:
  • 500 gr de făină
  • 200 gr de nucă prăjită și măcinată fin
  • 200 gr zahăr pudră
  • 350 gr de unt gras
  • 2 gălbenușuri
  • extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 3 oua
  • 30 gr cacao
  • 250 gr de zahăr,
  • 300 de grame de unt
  • 2 linguri de rom
  • Pentru glazură:
  • 200 gr de zahăr pudră
  • 15 gr de cacao
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei
  • 3-5 linguri de apă fierbinte

Citește și
banel nicolita
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
claudia-radu-colaj-chefi-lc-cutite
Cum arată Claudia Radu de la Chefi la cuțite, după o perioadă de sport și dietă. Tânăra a trecut printr-o transformare fizică
Cum arată Claudia Radu de la Chefi la cuțite, după o perioadă de sport și dietă. Tânăra a trecut printr-o transformare fizică
Mai multe articole

Mod de preparare Rețeta clasică de Ișlere

Pentru aluatul de biscuiți, se amestecă bine untul rece cu zahărul pudră, extractul de vanilie, sarea și gălbenușurile până rezultă o pastă omogenă.

Se încorporează rapid, făina și nucile măcinate și se frământă doar până aluatul are aspect omogen, nu mai mult pentru a nu se topi untul.

Aluatul pentru biscuiți se împachetează în folie de prospețime și se dă la frigider pentru 30 de minute – 1 oră.

Aluatul scos de la rece se întinde pe masa înfăinată în foi cu grosimea de 4-5 mm. Se decupează cu forme speciale, sau cu un pahar, în rondele de 8-10 cm diametrul.

Se așază biscuiții pentru ișlere în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se coc timp de 12-15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Citește și: Trei Rețete de fursecuri care n-ar trebui să lipsească de pe platoul cu deserturi de sărbători

Pentru cremă, se pun toate ingredientele, în afară de unt, într-un vas, pe baie de aburi și se fierb amestecând continuu, până când compoziția se îngroașă bine. După răcire se încorporează untul cu un mixer.

Biscuiții se unesc doi câte doi cu cremă la mijloc.

Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu cacaua. Se adaugă zeama de lămâie, uleiul și, treptat, apa fierbinte, amestecând intens până se formează o compoziție omogenă și ușor cursivă, de consistența aluatului pentru clătite.

Cu această glazură se ung uniform ișlerele.

Aceasta este rețeta clasică de ișlere, dar pentru a ușura munca, se poate folosi ca glazură ciocolată topită cu puțină smântână lichidă.

Ultimele știri