Antena Căutare

Mamaliga a devenit un brand romanesc ce face inconjurul lumii

Malaiul, apa si sarea par a fi ingredientele perfecte pentru un brand national reusit. De sute de ani in ceaunele romanilor, mamaliga ne reprezinta cu succes tara in lume si a ajuns pe mesele vedetelor de la Hollywood si in paginile unor publicatii prestigioase precum New York Times si National Geographic.

Mamaliga, vedeta la Oscaruri si in restaurantele de peste ocean

Publicatia The New York Times a prezentat in repetate randuri mamaliga cititorilor sai care au fost informati ca preparatul nostru traditional este raspunsul romanilor la polenta pregatita de italieni.

Jurnalistii americani nu uita sa mentioneze ca cele doua sunt diferite si lauda gustul special al mamaligii. Desi este foarte simpla, ziaristii newyorkezi au remarcat potentialul mamaligii pe care o considera garnitura ideala pentru friptura de porc si cea de miel.

Cand vine vorba de mamaliguta cu branza si smantana, succesul este garantat, iar in recenziile restaurantelor cu specific romanesc din New York aceasta este considerata cel mai gustos preparat din tot meniul.

Articolul continuă după reclamă

Nu se stie daca sau cati romani au fost prezenti la ceremonia de decernare a premiilor Oscar de anul acesta, dar mamaliga s-a aflat cu siguranta alaturi de celebrii actori de la Hollywood. La cina festiva organizata dupa acordarea ravnitelor statuete, mamaliguta cu parmezan s-a aflat la loc de cinste in meniul care a cuprins nu mai putin de 50 de feluri de mancare.

Mamaliguta traditionala a fost ridicata la rang de brand national

Daca strainii se arata atat de interesati de mamaliga care face parte din istoria si cultura noastra nationala, de ce sa nu se mandreasca si romanii cu ea?

Un prim pas in acest sens a fost facut de revista National Geographic, una dintre cele mai citite publicatii din lume, care a ridicat mamaliga la rang de marca nationala. Un intreg numar al revistei a fost dedicat preparatului traditional a carui istorie este doar unul dintre ingredientele care ar putea sta la baza construirii unui brand de tara solid.

Revista National Geographic a organizat si un eveniment la care mamaliga a fost vedeta pentru care s-au adunat peste 400 de invitati. Mamaliguta a fost degustata intr-o atmosfera specific romaneasca la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti. La invitatia jurnalistilor au raspuns si ambasadorii Serbiei si Argentinei, tari in care, cu sprijinul autoritatilor, mamaliguta romaneasca ar avea posibilitatea sa se transforme intr-un brand puternic.

La Muzeul National al Taranului Roman a fost organizata si o expozitie de acuarele semnate Lucian Muntean. Toate acestea au fost inspirate de mamaliguta, care este elementul central al operelor de arta care pot fi admirate pe tot parcursul lunii aprilie.

Deliciu culinar din malai, apa si sare

Orice roman ar trebui sa stie sa prepare mamaliguta, iar urmatoarea reteta poate fi preparata de orice gospodina, dar si de catre novicii in arta gastronomica.

Ingrediente

- 300 de grame de malai
- o lingurita rasa de sare
- un litru de apa

Preparare

Intr-un ceaun sau intr-o oala de circa 3 litri se pune apa cu sare, iar cand apa da in clocot, se toarna malaiul sub forma de ploaie si se amesteca 10-15 minute pe foc domol pana se rascoace bine. Se aduna apoi cu o lingura la mijloc si se toarna pe un fund de lemn. Mamaliga se poate lasa si in vasul in care a fost preparata, dar ca sa nu faca coaja, se pun deasupra cateva bucatele de unt sau un strop de ulei, iar ca sa se pastreze calda, vasul cu mamaliga se tine intr-o oala cu apa fierbinte pe plita, pana se va servi.

In emisiunea „Neatza cu Razvan si Dani", maestrul bucatar Vladutz a preparat de nenumarate ori mamaliguta care i-a atras in jurul ei pe invitatii matinalului, asa cum poti vedea si in clipul urmator.

Mamaliga, fata in fata cu polenta italienilor

Preparatele culinare din malai fiert se regasesc si printre bucatele traditionale din alte tari precum Serbia, Ungaria sau Croatia. Polenta din bucataria italieneasca a devenit mult mai cunoscuta decat traditionala noastra mamaliga care incepe, usor, usor, sa isi castige un renume.

Desi sunt realizate din aceleasi ingrediente, un gurmand adevarat stie sa faca diferenta intre polenta, o fiertura de malai mai moale, si mamaliga despre care se spune ca a fost pregatita corect atunci cand se poate taia cu ata.

In varianta italieneasca, malaiul nu se fierbe in apa, asa cum procedeaza romanii. Malaiul se adauga intr-o supa de legume aflata in fierbere si se foloseste o cantitate mai mica decat in cazul mamaligii pentru ca produsul finit sa fie mai moale. De asemenea, inainte ca polenta sa fie gata, se presara in oala si niste parmezan ras.

Foto: retete.termomix.ro

Reteta zilei: Cotlete de porc in stil mexican... Desert: Reteta Tarta cu smochine, mascarpone, rozmarin si miere...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x