- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sărbătoarea Pascală se apropie cu pași repezi, iar masa de Paște e întotdeauna la loc de cinste la români. Gospodinele pregătesc bucate alese, iar deliciile făcute în casă nu au termen de comparație cu nimic din comerț.
Însă, dacă rețetele tradiționale nu sunt pe placul tău, încearcă un desert inedit, specific italienesc: panettone. Rețeta a fost publicată de o gospodină pe un site culinar.
INGREDIENTE PANETTONE:
Primul aluat :
- 25 grame drojdie proaspata
- 125 grame zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 6 bucati galbenus
- 150 ml apa
- 125 gr margarina sau unt moale
- 500 grame faina
Al doilea aluat:
- 125 grame zahar
- 1 lingura miere de albine(20 grame)
- 50 ml apa
- 6 galbenusuri
- 250 grame faina 000
- 120 gr margarina sau unt moale
- 150 grame stafide ( 100 stafide negre+50 stafide aurii)
- 50 ml rom
- coaja confiata de citrice sau coaja de portocala
MOD DE PREPARARE PANETTONE:
Primul aluat
Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta
Jumate din galbenusuri (3 bucati ) le batem usor cu zaharul si cu zaharul vanilat . Deasupra acestora punem apa cu drojdia dizolvata si omogenizam . Punem totul intr-un castron mare si adaugam 500 gr de faina de foarte buna calitate ( 000 ). Se lucreaza destul de greu cu aluatul cu mana , dar merita . In cazul in care aveti acasa o masina de framantat o puteti pune la treaba .
Adaugam pe rand restul galbenusurilor si framantam pana la incorporare . Margarina bucati mici sau untul trebuie sa fie la temperature camerei . Le adugam si framantam inca 10 minute .
Trebuie sa avem un aluat nelipicios si elastic , dar este destul de moale .
Aluatul il lasam in castronul mare , il acoperim cu un prosop ud si stors foarte bine si cu o folie de plastic . Il punem la loc caldut , la temperatura relativ constanta (25 grade) si fara curentii de aer 12 ore .
Va creste si va umple tot castronul cu un aluat foarte aerat .
Eu am inceput sa prepar primul aluat vineri in jur de ora 19 , prepararea mi-a luat cam 1 ora ), iar sambata dimineata am continuat cu al doilea aluat .
Al doilea aluat:
Punem stafidele la inmuiat in 50 ml rom .
Primul aluat il desprindem de pe peretii vasului si adaugam zaharul , 50 ml apa , mierea si jumate din galbenusuri (3 bucati ) . Incepem sa framantam si cand ingredientele adugate s-au incorporat punem faina(250 gr) si pe rand restul galbenusurilor (3 bucati). Framantam pana cand avem un aluat elastic adaugand bucatele de margarina sau unt care sunt la temperatuta camerei .
Adaugam si stafidele bine stoarse de rom si coaja rasa de portocala sau coaja confiata de citrice. Se framanta bine de tot , cam 10 minute . Avem un aluat elastic dar cam moale .
Lasam aluatul la dospit o ora la loc caldut si fara curenti dupa care il turnam in formele pregatite in prealabil . Eu am folosit o forma de guguluf destul de mare , si doua craticioare (una de 2 litri , si una de 1.5 litri ) pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu hartie de copt impaturita in patru . Forma de guguluf din silicon am uns-o doar cu unt .
Lasam aluatul la dospit in forme pana cand umple toata forma (cam 4 ore) .
Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade . Dam aluatul la cuptor si il lasam sa se coaca . Eu dupa 20 minute am observant ca este cam prins deasupra asa ca l-am acoperit cu o folie de aluminiu . Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 minute . Sunt gata cand iese scobitoarea curate .
Se scot din cuptor si se lasa la racit in forme de preferinta cu fundul in sus .
Gospodinele prepară mâncarea de Paşte după reţete din străbuni. Preparatele tradiţionale, deliciul turiştilor străini. C... Trucuri culinare care îți reduc timpul petrecut în bucătărie. Îți va fi mai mare dragul să gătești!...