Conopida este una dintre legumele vedetă de pe piață, toamna și se poate prepara în foarte multe moduri, iar unul dintre acestea este chiat rețeta de față: Conopidă gratinată la cuptor.
Este o rețetă simplă, pe bază de brânzeturi, condimentele preferate și ceva verdeață.
Ingrediente pentru rețetă de conopidă gratinată la cuptor:
- 1-2 conopide
- 500 gr brânză telemea, de oaie
- 150 g unt
- 150 g făină
- 750 ml lapte
- chimen și nucșoară
- sare și piper
- mult pătrunjel verde
- 150-200 g cașcaval
Mod de preparare pentru rețetă de conopidă gratinată la cuptor
Conopida, fără a se desface în buchețele se fierbe, fie în multă apă cu sare, fie la aburi.
Apoi, după ce se răcește, se pune într-un vas termorezistent, ruptă în buchețele, iar printre acestea se presară bucăți de brânză sărată și fermă, de preferat brânza telemea.
Între timp, se prepară un sos bechamel din unt, făină, lapte, sare, piper, chimen și nucșoară. Se pune untul la topit, se adaugă făina și se amestecă până se absoarbe tot untul, apoi se adaugă, treptat, laptele fierbinte. Se amestecă continuu până rezultă un sos consistent și se condimentează cu sare, piper, chimen și nucșoară. Se adaugă mult pătrunjel verde, tocat.
Citește și: Rețeta Salată de toamnă cu conopidă servită pe bruschete aromate
Sosul bechamel se toarnă peste conopida cu brânză, iar deasupra se răzuiește cașcaval.
Se dă vasul la cuptor pentru 20 de minute, la 180-190 de grade, până conopida se gratinează frumos deasupra.
Se lasă să se tempereze, apoi se poate porționa și servi cu mare poftă, alături de familie.
Dacă v-a plăcut rețeta de conopidă gratinată la cuptor, vă dorim spor la preparat și poftă bună la savurat!
Spaghete din legume cu sos pesto de avocado... Mâncare de țelină cu găluște din făină...