Sărbătorile reprezintă pentru gospodine o adevărată provocare. După celebra curățenie generală, trec la treabă în bucătărie, pentru a pregăti preparate delicioase pentru masa festivă. Nici vedetele din showbiz-ul românesc nu se lasă mai prejos și se întrec în rețete care mai de care mai savuroase.
Citește și: Budincă de cozonac. Un mod delicios de a folosi cozonacul învechit
Mirela Vaida se numără și ea printre vedetele care sunt în toiul pregătirilor și a filmat totul! Ea a împărtășit cu urmăritorii săi de pe rețelele de socializare rețeta ei de cozonac moldovenesc. Prezentatoarea TV a mărturisit că rețeta de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat este preparatul pe care mama ei îl făcea acasă de sărbători și le-a oferit urmăritorilor câteva sfaturi pentru cum să obțină cel mai pufos cozonac.
Citește și: Cozonac Baigli cu mac și nucă. Rețetă din bucătăria ungurească
Citește și: Mirela Vaida a părăsit platoul Acces Direct în plină emisiune. Care a fost adevăratul motiv
Rețeta de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat a Mirelei Vaida
Ingrediente pentru cozonac moldovenesc cu nucă și rahat al Mirelei Vaida
Pentru aluat:
- 2 kg de făină albă tip “000”
- sare
- zahăr
- drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț
- un pic de unt gras şi smântână grasă
- o lămâie dată pe răzătoare
- esenţe
- 7-8 ouă
- lapte cald
- apă mineral
Citește și: Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Pentru umplutură:
- rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
- 1 kg de miez de nucă
- zahăr
- cacao
- lapte
- esenţe (de rom, lămâie și portocală)
- stafide
Citește și: Rețeta de pască fără aluat a lui Chef Sorin Bontea. Cum să pregătești rapid o pască pufoasă și delicioasă
Mod de preparare cozonac moldovenesc cu nucă și rahat al Mirelei Vaida
„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.
Citește și: Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvălui Mirela Vaida pe contul pe contul ei de Youtube.
După ce lăsăți aluatul să crească, începeți să preparați umplutura pentru cozonacul moldovenesc.
În timp ce aluatul crește, începeți să preparați umplutura de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat: „Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tavile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide.
CItește și: Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai explicat Mirela Vaida.
Rețeta de pască fără aluat a lui Chef Sorin Bontea. Cum să pregătești rapid o pască pufoasă și delicioasă... Cât zahăr conțin ouăle de ciocolată. Ce trebuie să știe părinții despre desertul de Paște al copiilor. Sfaturile nutriți...