Antena Căutare

Rețetă de dulceață de caise, gem de caise și magiun de caise. 3 variante pentru gusturi diferite, toate delicioase

Dulceața, gemul și magiunul de caise pornesc din aceeași materie primă, dar sunt diferite în ceea ce privește tehnica, textura și intensitate a gustului. Alegerea corectă depinde de cât zahăr vrei, cât timp ai la dispoziție și cum preferi pulpa fructului: bucăți întregi, cremă sau pastă densă.

Galerie
Dulceața de caise se poate servi pe pâine proaspătă, cu unt de calitate | Shutterstock

Dulceața se consumă de obicei ca desert elegant sau ca acompaniament la micul dejun. Se servește clasic, pe pâine cu unt, dar și ca topping pentru clătite, gogoși, vafe sau înghețată. Gemul este mai versatil și mai practic: fiind tartinabil și uniform, este ideal pentru sandvișuri dulci, pentru uns pe pâine la micul dejun sau ca umplutură pentru cornuri, clătite, fursecuri și prăjituri

Magiunul are un rol mai rustic și mai sănătos, fiind preferat de cei care caută gustul concentrat și natural al fructului. Se consumă pe pâine, adesea simplu sau cu unt, dar și ca umplutură pentru plăcinte, cornulețe sau prăjituri tradiționale.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de dulceață de zmeură. Este gata în 20 de minute

Ce este dulceața

Articolul continuă după reclamă

Dulceața este un preparat tradițional obținut prin fierberea fructelor întregi sau tăiate în bucăți mari, împreună cu zahăr, până când acestea devin translucide și sunt învelite într-un sirop clar și legat. Spre deosebire de gem, unde fructele sunt pasate sau mărunțite, în dulceață aspectul este esențial: fructele trebuie să își păstreze forma și să plutească frumos în sirop, fără să se zdrobească.

Raportul clasic folosit este de 1:1, adică un kilogram de zahăr la un kilogram de fruct, ceea ce asigură consistența siropului și conservarea pe termen lung. Dulceața se remarcă prin aspectul ei elegant și prin gustul intens de fruct, fiind adesea considerată mai rafinată decât gemul. Se servește simplă, pe pâine cu unt, dar este folosită și pentru a decora deserturi, prăjituri sau clătite, unde atât culoarea cât și textura fructelor întregi aduc un plus de atractivitate vizuală și gustativă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de dulceață de cireșe amare. Pașii de preparare ai unui desert delicios

Ce este gemul

Gemul este un preparat obținut prin fierberea fructelor mărunțite sau pasate, împreună cu zahăr, până când acestea se descompun și capătă o consistență omogenă, densă și ușor tartinabilă. Spre deosebire de dulceață, unde fructele rămân întregi sau în bucăți mari și sunt învelite într-un sirop limpede, în gem pulpa fructului este distribuită uniform, iar aspectul final este mai puțin lucios, dar mult mai cremos.

Cantitatea de zahăr folosită la gem este de obicei mai mică decât la dulceață, ceea ce îi permite să păstreze mai bine aroma naturală a fructelor. Textura gemului este ideală pentru întins pe pâine, pentru umplerea clătitelor, a cornurilor sau a prăjiturilor, fiind versatil și practic. Practic, gemul este varianta de „zi cu zi”, mai puțin sofisticată decât dulceața, dar mai comodă pentru consum rapid și utilizări multiple în bucătărie.

CITEȘTE ȘI: Dulceață de smochine coapte. Cum să păstrăm savoarea și aroma fructelor

Ce este magiunul

Magiunul este cea mai concentrată și mai naturală formă de conservare a fructelor. Se obține prin fierbere îndelungată, la foc mic, a fructelor – de obicei prune, dar și caise, mere sau pere – până când apa se evaporă aproape complet, iar pulpa capătă o consistență densă, catifelată și ușor caramelizată. Spre deosebire de dulceață și gem, magiunul se face de regulă fără adaos de zahăr, bazându-se pe zaharurile proprii ale fructului, ceea ce îl face mai sănătos și mai concentrat ca aromă.

Procesul de preparare poate dura câteva ore, iar amestecarea constantă este esențială pentru a evita lipirea. Rezultatul este o pastă închisă la culoare, cu gust intens și echilibrat între dulce și acrișor, care se păstrează foarte bine timp îndelungat, chiar și fără conservanți. Magiunul este folosit simplu, întins pe pâine, dar și ca umplutură pentru plăcinte, cornuri sau prăjituri tradiționale, fiind considerat un produs autentic românesc, recunoscut inclusiv la nivel european (exemplul cel mai cunoscut fiind Magiunul de prune Topoloveni, cu Indicație Geografică Protejată).

CITEȘTE ȘI: Dulceață de gutui cubulețe - rețetă ca la bunica acasă. Ce ingredient nu trebuie să lipsească din ea

Cum se sterilizează borcanele

Indiferent de rețetă, pregătirea corectă a borcanelor este esențială pentru ca preparatul să se păstreze luni întregi fără alterare. Borcanele și capacele trebuie spălate bine cu apă fierbinte și detergent, clătite abundent, apoi sterilizate în cuptor la 120°C timp de 15 minute sau fierte în apă clocotită. Preparatul se toarnă fierbinte în borcane, se închid imediat ermetic și se pot întoarce cu capacul în jos pentru 5–10 minute, creând un vid natural.

După răcire, borcanele se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumină directă, cum este o cămară bine aerisită. Odată desfăcute, se țin la frigider și se consumă în câteva zile sau săptămâni, în funcție de conținutul de zahăr. Astfel, dulceața, gemul sau magiunul de caise își păstrează aroma, culoarea și textura până în sezonul următor.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci dulceață de pepene roșu sau galben. Este ușor de realizat și nu ai nevoie de multe ingrediente

Dulceață de caise

Ingrediente

  • 1 kg caise coapte, dar ferme
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie (zeamă)

Mod de preparare

Caisele se spală, se șterg și se taie în jumătăți, îndepărtând sâmburii. Se pun într-un vas larg, se acoperă cu zahărul și se lasă câteva ore sau peste noapte, până când fructele își lasă siropul. Se pun apoi la fiert la foc mediu, amestecând ușor pentru a nu zdrobi fructele. Spuma formată se îndepărtează constant.

Când siropul începe să se îngroașe și fructele capătă un aspect ușor translucid, se adaugă zeama de lămâie, se mai fierbe 2–3 minute, apoi se ia de pe foc. Dulceața fierbinte se toarnă în borcane sterilizate, se închid ermetic și se întorc cu capacul în jos până la răcire.

CITEȘTE ȘI: De ce nu se leagă dulceața. Cele patru greșeli pe care le fac gospodinele

Gem de caise

Ingrediente

  • 1 kg caise bine coapte
  • 700–800 g zahăr
  • 1 lămâie (zeamă)

Mod de preparare

Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se taie în bucăți mici. Se pun într-o cratiță împreună cu zahărul și se lasă 1–2 ore, până când își lasă sucul. Se fierb la foc mediu, amestecând constant, până când fructele se descompun și amestecul capătă o consistență omogenă și ușor groasă.

Pentru o textură fină, se poate pasa cu blenderul vertical înainte de a ajunge la consistența dorită. Se adaugă zeama de lămâie spre final, se mai fierbe 1–2 minute, apoi gemul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se închid ermetic.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de magiun de prune ca la bunica. Care este secretul unei rețete tradiționale

Magiun de caise

Ingrediente

  • 3 kg caise foarte coapte
  • 300 g zahăr (opțional, în funcție de cât de dulci sunt fructele)

Mod de preparare

Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se taie bucăți. Se pun într-o cratiță mare, cu fund gros, și se gătesc la foc foarte mic, amestecând des, până când fructele se descompun complet și apa se evaporă aproape în totalitate. Acest proces poate dura 2–3 ore, în funcție de cantitate și conținutul de apă al fructelor. Pentru o textură catifelată, se pasează magiunul cu blenderul sau se trece printr-o sită.

Dacă se dorește mai dulce, se adaugă zahărul spre final și se mai fierbe 10–15 minute, amestecând constant. Magiunul fierbinte se pune în borcane sterilizate, se închid ermetic și se lasă sub pături groase până la răcire.

Cele mai bune rețete de budincă de fructe. 6 rețete pe care trebuie să le încerci... Sosuri pentru carnea de pui. Cum să dai gust preparatelor din carne de pui...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona oaspeții de Crăciun
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au adunat în fața casei lui Dragoș
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au... Libertatea.ro
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție recurg
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție... Ziare.com
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x