Antena Căutare

Rețetă de gem de smochine. Cum să îl prepari acasă

Gemul de smochine este una dintre acele deserturi cu personalitate, care strânge într-un borcan toată maturitatea verii târzii. Vei avea într-o singură linguriță pulpă catifelată, semințe care pocnesc discret între dinți și un parfum cald, cu accente de miere.

Gemul cel de smochine are avantajul că nu necesită o cantitate mare de zahăr, întrucât fructul în sine este extrem de dulce și concentrat în zaharuri naturale | Shutterstock

Reușita unui gem de smochine delicios stă în alegerea fructelor și în răbdarea cu care se ține focul mic, ca aromele să se lege fără să se tulbure culoarea.

Pentru un gem clar și bine legat, se folosesc smochine foarte coapte, dar ferme, spălate și scurse impecabil, tăiate în bucăți egale. Apoi se lasă 10–15 minute cu zahăr și zeamă de lămâie, ca să-și lase sucul. Ideal este să folosești un vas larg, cu fund gros pentru a fierbe gemul. La început lasă focul mic, spumează când e cazul și se amestecă pe fundul cratiței cu spatula, nu frenetic, ca să nu zdrobești excesiv pulpa.

Aciditatea corectează dulceața și stabilizează culoarea, de aceea folosește zeamă de lămâie sau un strop de oțet de mere. Gemul de smochine se lasă pe foc până când observi că atunci când pui o picătură pe o farfurioară rece și își păstrează forma. O altă variantă este să verifici temperatura cu un termometru de bucătărie, iar aceasta este de 104–105°C.

CITEȘTE ȘI: Dulceață de smochine coapte. Cum să păstrăm savoarea și aroma fructelor

Articolul continuă după reclamă

Ce condimente se folosesc la gemul de smochine

Condimentele și adaosurile pot muta gemul din registrul clasic în zone surprinzătoare fără să îi anuleze identitatea. Coaja rasă de lămâie sau portocală evidențiază gustul, vanilia îl rotunjește, iar un praf de scorțișoară sau cardamom îl încălzește discret.

Pentru profunzime, un strop de oțet balsamic sau câteva linguri de vin fortifiat (porto, marsala) adăugate spre final îi dau luciu și scot în evidențiază notele de miere. Dacă îți place contrastul de texturi, nucile ori migdalele prăjite se pun în ultimele două minute, ca să rămână crocante. Pentru un gust mai îndrăzneț, un praf de piper negru proaspăt măcinat sau o picătură de apă de flori de portocal poate transforma un gem de smochine simplu, într-unul cu adevărat special.

CITEȘTE ȘI: Cheesecake cu smochine

Cum se servește

La masă, gemul de smochine e mai mult decât un tartinabil. La micul-dejun, se întinde pe pâine cu unt sărat. Este potrivit cu clătite, brioșe sau iaurt grecesc, iar ca desert rapid completează perfect înghețata de vanilie ori o felie de cheesecake.

Gemul de smochine se potrivește și cu preparate sărate, cum ar fi brânzeturile maturate (brie, camembert, blue, cheddar), acompaniază un platou cu prosciutto ori pecorino și devine sos perfect pentru carne de porc, rață sau piept de pui. Pentru a-l folosi ca sos amestecă-l cu puțină apă fierbinte ori cu oțet de mere, încălzește-l un minut și adaugă un cub mic de unt.

În produsele de patiserie poate ține loc de umplutură într-o tartă rustică, într-un rulou foitaj sau între două foi fragede, iar iarna se transformă într-o glazură lucioasă pentru fructe coapte.

CITEȘTE ȘI: Cum consumăm smochinele, pentru a ne bucura de beneficiile lor

Gem de smochine

Ingrediente

  • 900 g smochine coapte, spălate, fără codițe, tăiate în sferturi
  • 200 g zahăr tos
  • coaja rasă fin de la ½ lămâie bio (un vârf bun)
  • 30 ml zeamă proaspătă de lămâie

Mod de preparare

Smochinele se așază într-o cratiță grea, cu fund gros, împreună cu zahărul, coaja rasă și zeama de lămâie; se amestecă și se lasă 10 minute, cât să lase puțin suc. Vasul se pune pe foc mediu-mic și, amestecând constant la început, se aduce la clocot mic; se acoperă parțial, se reduce focul și se fierbe domol 50–60 de minute, amestecând din când în când și spumând ușor, până când fructele se desfac, iar gemul se îngroașă.

Pentru control, se face testul pe farfurioară rece (o picătură trebuie să-și păstreze forma și să formeze o cută fină când se împinge cu degetul) sau se urmărește temperatura de 104–105°C. Se ia de pe foc și se lasă 5–10 minute să se domolească bulele, apoi gemul se toarnă cald în borcane perfect curate (ideal sterilizate), se închid imediat cu capace curate.

Borcanele se răcesc și se păstrează la frigider până la 3 săptămâni. Pentru a le ține în cămară peste iarnă, borcanele sterilizate se pasteurizează 10–12 minute la 85°C, apoi se răcesc lent, acoperite. După deschidere, se păstrează la frigider și se consumă în 2–3 săptămâni.

Șnițel de vinete în crustă crocantă și aurie... Cum se păstrează strugurii pentru a rezista mai mult. Rămân proaspeți zile bune la rând...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x