Această prăjitură de care puțină lume a auzit e perfectă pentru masa de Paște. Cu siguranță vei reuși să îți impresionezi rudele și invitații cu un asemenea desert.
Prăjitură lichiu săsesc sau hanklich sau hencleș este o prăjitură săsească pregătită cu aluat dospit, iar rezultatul este o adevărată minunăție.
Lichiul este o rețetă săsească cu tradiție și provine din zona Sibiului. Această prăjitură aromată va deveni rapid preferata tuturor celor care o gustă.
Ingrediente - rețetă de lichiu săsesc
Pentru aluat
- 500 gr făină
- 300 ml de lapte călduț
- 100 gr unt topit
- un praf de sare
- 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 linguriță de cognac sau lichior
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- coaja de la o lămâie
Pentru cremă
- 500 gr smântână grasă
- 5 ouă
- 500 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 150 gr de griș
- 100 gr unt topit
- 1 lingurință de esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare - rețetă de lichiu săsesc
Pentru aluat amestecăm făina, zahărul și sarea. Separat amestecăm laptele, ouăle, drojdia și coaja de lămâie. După ce obține un amestec omogen, turnăm treptat această compoziție peste ingredientele uscate. După ce această compoziție s-a încorporat, adăugăm untul treptat și lăsăm aluatul deoparte pentru aproximativ 2 ore.
Pentru cremă amestecăm smântâna cu zahărul, 2 gălbenușuri și sarea. Într-o oală pe foc punem laptele, zahărul și un praf de sare și amestecăm cu un tel până se dizolvă. Apoi adăugăm treptat grișul în ploaie, amestecând constant, până ce obținem un amestec omogen care arată ca o budincă.
Scoatem această cremă într-un bol, adăugăm o esență de vanilie și coaja de la o lămâie. Apoi încorporăm treptat albușurile de la 2 ouă care au fost bătute spumă în prealabil.
Este timpul pentru asamblat. Se ia aluatul și se întinde uniform în tava tapetată cu hărtie de copt, apoi se adăugă crema cu griș, iar deasupra se toarnă crema cu smântână. Se dă tava la cuptor pentru 35-40 min la 200 grade Celsius. Înainte de servire, este indicat să o lăsați pentru 30 min în tavă să se răcească, iar apoi prăjitura lichiu săsesc este gata de savurat.