Antena Căutare

Rețetă de merdenele cu foi de plăcintă. Trucuri ca să-ți iasă la fel de bune ca la patiserie

Merdenelele sunt unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, apreciate atât pentru simplitatea lor, cât și pentru gustul care evocă amintiri de copilărie. Cu un exterior crocant și un interior cremos, acestea sunt perfecte pentru micul dejun, o gustare rapidă sau chiar ca desert.

Rețetă de merdenele cu foi de plăcintă. Trucuri ca să-ți iasă la fel de bune ca la patiserie | Shutterstock

Secretul merdenelelor perfecte stă în aluatul pufos și umplutura aromată. Aluatul, făcut din făină, apă, puțină sare și uneori unt, trebuie să fie frământat bine și lăsat să se odihnească pentru a deveni elastic. Umplutura, de obicei din brânză telemea sau feta, este amestecată cu ou și smântână pentru o textură cremoasă și un gust bogat. Merdenelele se modelează cu grijă, astfel încât să nu se scurgă în timpul coacerii, și se coc la foc potrivit până capătă o culoare aurie.

Indiferent dacă sunt servite calde sau reci, merdenelele rămân o alegere atemporală, care aduce un strop de tradiție și savoare pe masa noastră. Fie că le savurezi singure sau alături de un ceai aromat, ele sunt garantat un succes la orice masă.

Cum se prepară merdenelele

Merdenelele, cu aluatul lor pufos și umplutura cremoasă, sunt un deliciu tradițional românesc care poate fi preparat cu ușurință acasă. Iată câteva trucuri și sfaturi esențiale pentru a obține merdenele perfecte.

Articolul continuă după reclamă

În primul rând, aluatul trebuie să fie omogen și elastic. Dacă folosești aluat proaspăt, acesta trebuie frământat bine până devine neted și nu se mai lipește de mâini. Pentru o textură mai ușoară, poți adăuga un praf de sare și să lași aluatul să se odihnească 15-20 de minute.

Umplutura, de obicei făcută din brânză telemea sau feta, trebuie să fie bine mărunțită și amestecată cu un ou și puțină smântână. Dacă preferi o aromă mai intensă, adaugă și cașcaval ras. Cantitatea de brânză trebuie să fie moderată (50-70 g pentru fiecare merdenea) pentru a evita scurgerea în timpul coacerii.

Formarea merdenelelor este un pas crucial. Împarte aluatul în bucăți egale, întinde-le subțire și adaugă umplutura în centru. Închide bine marginile, asigurându-te că nu rămân crăpături, și modelează merdenelele în forma dorită.

Coacerea trebuie făcută la o temperatură constantă, în funcție de tipul cuptorului: 180-190°C pentru cuptoare electrice (20-25 minute), 170-180°C pentru cuptoare cu gaz (18-22 minute) sau 160-170°C pentru cuptoare cu ventilator (15-18 minute). Verifică mereu culoarea. Merdenelele sunt gata când au un aspect auriu.

Pentru un plus de aromă, poți unge merdenelele cu ou bătut înainte de coacere și le poți presăra cu susan sau semințe de mac. Servește-le calde sau reci, alături de un ceai sau o cafea, pentru o experiență autentică.

CITEȘTE ȘI: Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Rețetă delicioasă de merdenele cu foi de plăcintă

Merdenelele preparate cu foi de plăcintă sunt o variantă rapidă și delicioasă, perfectă pentru un mic dejun sau o gustare dulce. Acestea sunt crocante pe exterior și pufoase pe interior, cu un umplutură cremoasă și aromată.

Ingrediente merdenele

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță oțet
  • 50 ml ulei

Pentru umplutură

  • 300 g brânză telemea (sărată)
  • 1 ou
  • 2 linguri griș

Pentru uns

  • 150 g unt topit (sau untură, pentru un gust mai autentic)

Mod de preparare merdenele

Făina se cerne într-un bol mare și se amestecă cu sarea. Apa călduță se toarnă treptat peste făină, împreună cu oțetul, și se frământă un aluat elastic și omogen. Aluatul se împarte în 4 bile egale, care se ung cu ulei și se lasă la odihnit timp de 30 de minute, acoperite cu un prosop curat.

Brânza telemea se răzuiește și se amestecă cu oul și grișul, până se obține o compoziție cremoasă.

Fiecare bilă de aluat se întinde foarte subțire pe o suprafață unsă cu ulei, până devine aproape transparentă. Se unge cu unt topit și se pliază aducând marginile spre interior, astfel încât să se formeze un pătrat. Se pune o lingură de umplutură în centrul pătratului și se împăturește din nou, astfel încât să se obțină un plic.

Merdenelele se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la odihnit 10-15 minute.

Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Merdenelele se ung cu unt topit și se coc timp de 20-25 de minute, până devin aurii și crocante. După coacere, merdenelele se lasă la răcit câteva minute, apoi se servesc calde, alături de iaurt sau ceai.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă

Câtă brânză se pune în merdenele

Cantitatea de brânză folosită în merdenele variază în funcție de preferințe și de rețeta specifică, dar, în general, se recomandă aproximativ 50-70 de grame de brânză pe merdenele. Această cantitate asigură un echilibru între aluat și umplutură, oferind o textură cremoasă și un gust bogat fără a copleși preparatul.

Dacă folosești brânză telemea sau feta, poți să o mărunțești și să o amesteci cu un ou și puțină smântână pentru o consistență mai omogenă. Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga și brânză de vaci sau cașcaval ras.

Important este să nu pui prea multă brânză, deoarece aceasta se poate scurge în timpul coacerii și poate afecta textura merdenelelor. O distribuție uniformă și moderată este cheia pentru un rezultat perfect.

Cât se țin merdenelele la cuptor

Timpul de coacere al merdenelelor variază în funcție de tipul cuptorului și de temperatura aleasă.

Într-un cuptor electric preîncălzit la 180-190°C, merdenelele se coc aproximativ 20-25 de minute. Acest tip de cuptor oferă o distribuție uniformă a căldurii, asigurând un exterior auriu și crocant, iar interiorul rămâne pufos și bine copt.

Pentru cuptoarele cu gaz, temperatura recomandată este de 170-180°C, iar timpul de coacere este puțin mai scurt, de aproximativ 18-22 de minute. Deoarece căldura este mai directă, este important să verifici merdenelele după 15 minute pentru a evita arderea.

În cazul cuptoarelor cu ventilator, temperatura poate fi redusă ușor la 160-170°C, iar timpul de coacere este de aproximativ 15-18 minute. Ventilatorul distribuie căldura mai rapid, astfel că merdenelele se coc uniform și într-un timp mai scurt.

CITEȘTE ȘI: Rețeta pentru o plăcintă de dovleac excelentă.

Rețetă rapidă de pâine cu maia. Cum se prepară, pas cu pas... Clătite cu mascarpone și dulceață. Desertul care te va cuceri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x