Antena Căutare

Rețetă de merdenele cu foi de plăcintă. Trucuri ca să-ți iasă la fel de bune ca la patiserie

Merdenelele sunt unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, apreciate atât pentru simplitatea lor, cât și pentru gustul care evocă amintiri de copilărie. Cu un exterior crocant și un interior cremos, acestea sunt perfecte pentru micul dejun, o gustare rapidă sau chiar ca desert.

Rețetă de merdenele cu foi de plăcintă. Trucuri ca să-ți iasă la fel de bune ca la patiserie | Shutterstock

Secretul merdenelelor perfecte stă în aluatul pufos și umplutura aromată. Aluatul, făcut din făină, apă, puțină sare și uneori unt, trebuie să fie frământat bine și lăsat să se odihnească pentru a deveni elastic. Umplutura, de obicei din brânză telemea sau feta, este amestecată cu ou și smântână pentru o textură cremoasă și un gust bogat. Merdenelele se modelează cu grijă, astfel încât să nu se scurgă în timpul coacerii, și se coc la foc potrivit până capătă o culoare aurie.

Indiferent dacă sunt servite calde sau reci, merdenelele rămân o alegere atemporală, care aduce un strop de tradiție și savoare pe masa noastră. Fie că le savurezi singure sau alături de un ceai aromat, ele sunt garantat un succes la orice masă.

Cum se prepară merdenelele

Merdenelele, cu aluatul lor pufos și umplutura cremoasă, sunt un deliciu tradițional românesc care poate fi preparat cu ușurință acasă. Iată câteva trucuri și sfaturi esențiale pentru a obține merdenele perfecte.

Articolul continuă după reclamă

În primul rând, aluatul trebuie să fie omogen și elastic. Dacă folosești aluat proaspăt, acesta trebuie frământat bine până devine neted și nu se mai lipește de mâini. Pentru o textură mai ușoară, poți adăuga un praf de sare și să lași aluatul să se odihnească 15-20 de minute.

Umplutura, de obicei făcută din brânză telemea sau feta, trebuie să fie bine mărunțită și amestecată cu un ou și puțină smântână. Dacă preferi o aromă mai intensă, adaugă și cașcaval ras. Cantitatea de brânză trebuie să fie moderată (50-70 g pentru fiecare merdenea) pentru a evita scurgerea în timpul coacerii.

Formarea merdenelelor este un pas crucial. Împarte aluatul în bucăți egale, întinde-le subțire și adaugă umplutura în centru. Închide bine marginile, asigurându-te că nu rămân crăpături, și modelează merdenelele în forma dorită.

Coacerea trebuie făcută la o temperatură constantă, în funcție de tipul cuptorului: 180-190°C pentru cuptoare electrice (20-25 minute), 170-180°C pentru cuptoare cu gaz (18-22 minute) sau 160-170°C pentru cuptoare cu ventilator (15-18 minute). Verifică mereu culoarea. Merdenelele sunt gata când au un aspect auriu.

Pentru un plus de aromă, poți unge merdenelele cu ou bătut înainte de coacere și le poți presăra cu susan sau semințe de mac. Servește-le calde sau reci, alături de un ceai sau o cafea, pentru o experiență autentică.

CITEȘTE ȘI: Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Rețetă delicioasă de merdenele cu foi de plăcintă

Merdenelele preparate cu foi de plăcintă sunt o variantă rapidă și delicioasă, perfectă pentru un mic dejun sau o gustare dulce. Acestea sunt crocante pe exterior și pufoase pe interior, cu un umplutură cremoasă și aromată.

Ingrediente merdenele

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță oțet
  • 50 ml ulei

Pentru umplutură

  • 300 g brânză telemea (sărată)
  • 1 ou
  • 2 linguri griș

Pentru uns

  • 150 g unt topit (sau untură, pentru un gust mai autentic)

Mod de preparare merdenele

Făina se cerne într-un bol mare și se amestecă cu sarea. Apa călduță se toarnă treptat peste făină, împreună cu oțetul, și se frământă un aluat elastic și omogen. Aluatul se împarte în 4 bile egale, care se ung cu ulei și se lasă la odihnit timp de 30 de minute, acoperite cu un prosop curat.

Brânza telemea se răzuiește și se amestecă cu oul și grișul, până se obține o compoziție cremoasă.

Fiecare bilă de aluat se întinde foarte subțire pe o suprafață unsă cu ulei, până devine aproape transparentă. Se unge cu unt topit și se pliază aducând marginile spre interior, astfel încât să se formeze un pătrat. Se pune o lingură de umplutură în centrul pătratului și se împăturește din nou, astfel încât să se obțină un plic.

Merdenelele se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la odihnit 10-15 minute.

Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Merdenelele se ung cu unt topit și se coc timp de 20-25 de minute, până devin aurii și crocante. După coacere, merdenelele se lasă la răcit câteva minute, apoi se servesc calde, alături de iaurt sau ceai.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă

Câtă brânză se pune în merdenele

Cantitatea de brânză folosită în merdenele variază în funcție de preferințe și de rețeta specifică, dar, în general, se recomandă aproximativ 50-70 de grame de brânză pe merdenele. Această cantitate asigură un echilibru între aluat și umplutură, oferind o textură cremoasă și un gust bogat fără a copleși preparatul.

Dacă folosești brânză telemea sau feta, poți să o mărunțești și să o amesteci cu un ou și puțină smântână pentru o consistență mai omogenă. Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga și brânză de vaci sau cașcaval ras.

Important este să nu pui prea multă brânză, deoarece aceasta se poate scurge în timpul coacerii și poate afecta textura merdenelelor. O distribuție uniformă și moderată este cheia pentru un rezultat perfect.

Cât se țin merdenelele la cuptor

Timpul de coacere al merdenelelor variază în funcție de tipul cuptorului și de temperatura aleasă.

Într-un cuptor electric preîncălzit la 180-190°C, merdenelele se coc aproximativ 20-25 de minute. Acest tip de cuptor oferă o distribuție uniformă a căldurii, asigurând un exterior auriu și crocant, iar interiorul rămâne pufos și bine copt.

Pentru cuptoarele cu gaz, temperatura recomandată este de 170-180°C, iar timpul de coacere este puțin mai scurt, de aproximativ 18-22 de minute. Deoarece căldura este mai directă, este important să verifici merdenelele după 15 minute pentru a evita arderea.

În cazul cuptoarelor cu ventilator, temperatura poate fi redusă ușor la 160-170°C, iar timpul de coacere este de aproximativ 15-18 minute. Ventilatorul distribuie căldura mai rapid, astfel că merdenelele se coc uniform și într-un timp mai scurt.

CITEȘTE ȘI: Rețeta pentru o plăcintă de dovleac excelentă.

Rețetă rapidă de pâine cu maia. Cum se prepară, pas cu pas... Clătite cu mascarpone și dulceață. Desertul care te va cuceri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x