Antena Căutare

Rețeta incredibil de bună de ghiveci de legume pentru iarnă la borcan

Ghiveciul de legume pentru iarnă este una dintre acele rețete care adună în același borcan toată bogăția toamnei. Aromat, colorat și hrănitor, el devine în zilele reci un fel de mâncare gustos și sățios, pregătit simplu, dar cu grijă, pentru a rezista luni întregi în cămară.

Ghiveciul la borcan pentru iarnă este perfect ca aperitiv, garnitură sau chiar ca fel principal în zilele de post | Shutterstock

Secretul unui ghiveci reușit stă în diversitatea legumelor și în echilibrul dintre ele. Roșiile coapte dau dulceața de bază, ardeii și morcovii aduc culoare și consistență, vinetele și dovleceii îmbogățesc textura, iar fasolea verde, mazărea sau conopida adaugă prospețime. Fiecare ingredient este gătit lent, la foc mic, astfel încât să-și păstreze gustul propriu, dar să contribuie și la armonia întregului.

La fel de importantă este metoda de conservare. Ghiveciul se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închide ermetic și se fierbe la bain-marie pentru a rezista peste iarnă. Depozitat la rece și la întuneric, acest preparat tradițional rămâne la fel de gustos până primăvara, gata să fie servit ca fel de post, garnitură sau chiar bază pentru alte rețete. Astfel, o rețetă simplă se transformă într-un stâlp al cămării de iarnă, plin de savoare și amintiri.

CITEȘTE ȘI: Ardei copți la borcan. Rețeta delicioasă pentru iarnă

De ce legume ai nevoie pentru ghiveciul de legume pentru iarnă

Articolul continuă după reclamă

Pentru un ghiveci de legume pentru iarnă ai nevoie de roșii bine coapte pentru bază, ardei gras și kapia pentru dulceață și culoare, vinete și dovlecei pentru consistență, morcovi și ceapă pentru gust, fasole verde și mazăre pentru prospețime, conopidă și varză pentru textură crocantă, iar ca arome se adaugă pătrunjel, țelină, mărar și foi de dafin. Toate aceste legume, combinate și fierte lent în suc propriu și bulion, dau un preparat bogat și hrănitor, păstrat la borcan pentru iarnă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă clasică pentru iarnă de zacuscă cu vinete

Cum se prepară ghiveciul delicios cu legume

Ingrediente

  • 3 kg roșii bine coapte
  • 2 kg ardei gras roșu și galben
  • 1,5 kg vinete
  • 1 kg dovlecei
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg ceapă
  • 500 g fasole verde
  • 500 g mazăre boabe
  • 1 conopidă mică (aproximativ 600 g)
  • 1/2 varză albă mică (aproximativ 400 g)
  • 300 ml ulei de floarea-soarelui
  • 4 foi de dafin
  • 10 g piper boabe
  • 20 g sare grunjoasă, neiodată
  • 20 g zahăr
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură mărar verde

Mod de preparare

Roșiile se spală, se opăresc 1 minut în apă clocotită, apoi se decojesc și se dau prin mașina de tocat sau blender, pentru a obține un suc consistent. Se pune sucul într-o oală mare și se fierbe 20 de minute, amestecând din când în când, până capătă densitate.

Între timp, vinetele și dovleceii se curăță de coajă și se taie cuburi, apoi se presară cu sare și se lasă 20 de minute la scurs, pentru a elimina lichidul amar. Ceapa se taie solzișori, morcovii rondele subțiri, ardeii fâșii, conopida se desface în buchețele mici, iar varza se toacă fideluță. Fasolea verde se curăță de capete și se taie bucăți de 3–4 cm.

Într-o cratiță mare se încinge uleiul și se călește ceapa 4–5 minute, până devine sticloasă. Se adaugă morcovii și se mai lasă 5 minute, apoi ardeii, vinetele, dovleceii, fasolea verde, mazărea și conopida. Se amestecă ușor, astfel încât legumele să nu se zdrobească, și se toarnă sucul de roșii. Se adaugă foile de dafin, piperul, sarea și zahărul. Se fierbe totul la foc mic 40–50 de minute, până când legumele sunt pătrunse, dar nu terciuite.

La final, se adaugă varza și verdețurile tocate mărunt, se mai lasă 10 minute pe foc și apoi se oprește flacăra. Ghiveciul fierbinte se pune imediat în borcane sterilizate, se închid bine capacele și se fierb la bain-marie 30 de minute pentru siguranță. Se lasă să se răcească sub o pătură groasă, apoi se depozitează în cămară.

Rezultatul este un ghiveci de legume aromat, colorat și hrănitor, care poate fi servit ca fel de post, garnitură sau chiar bază pentru mâncăruri mai complexe în timpul iernii.

CITEȘTE ȘI: Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi

Cât timp se păstrează

Ghiveciul de legume la borcan se păstrează 6–12 luni dacă este pus fierbinte în borcane sterilizate, capsat etanș și sterilizat ulterior la bain-marie 25–30 de minute, apoi depozitat la 10–15°C, în cămară răcoroasă și întunecată. Fără tratamentul termic final, termenul coboară la 3–6 luni. Aruncă orice borcan cu capac bombat, miros/sirop tulbure sau semne de fermentație.

Rețetă aromată de dulceață de gutui cu nucă... Rețetă de murături picante cu ardei iute și un ingredient secret...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a primit despăgubiri uriașe
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a... Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026 Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x