Antena Căutare

Rețetă clasică pentru iarnă de zacuscă cu vinete

Zacusca de vinete este una dintre cele mai iubite conserve de toamnă, nelipsită din cămara gospodinelor care vor să aducă pe masa de iarnă gustul bogat al legumelor coapte. Aromată, catifelată și plină de culoare, această rețetă tradițională este un simbol al răbdării și al meșteșugului culinar transmis din generație în generație.

Zacusca de vinete se servește ca aperitiv sau drept garnitură pentru feluri de bază | Shutterstock

Secretul unui borcan de zacuscă reușită stă în calitatea ingredientelor și în coacerea lor corectă. Vinetele trebuie să fie bine coapte, fără semințe amare, ardeii să fie cărnoși și dulci, iar ceapa să fie sotată la foc mic, astfel încât să își elibereze dulceața naturală. Fierberea îndelungată, la foc mic, permite aromelor să se împletească armonios, în timp ce uleiul leagă întreaga compoziție și îi dă luciul specific. Pentru un plus de gust, unele gospodine adaugă și un ingredient inedit, cum ar fi frunza de dafin, boabele de piper sau chiar o lingură de miere, pentru a rotunji aciditatea roșiilor.

Păstrarea corectă este la fel de importantă ca fierberea. Borcanele sterilizate și umplute cu zacusca fierbinte trebuie sigilate imediat, apoi fierte suplimentar pentru a asigura conservarea pe termen lung. Răcirea lentă, sub pături groase, ajută la formarea vidului, ceea ce garantează o zacuscă delicioasă chiar și după un an. Astfel, în plină iarnă, când zilele sunt reci și scurte, un borcan deschis aduce înapoi parfumul legumelor de toamnă și bucuria meselor în familie.

CITEȘTE ȘI: Cum se păstrează vinetele ca să reziste cât mai mult. Sfaturi ușor de aplicat

Cum se face zacusca de vinete pentru iarnă. Rețeta clasică

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 5 kg vinete coapte
  • 3 kg ardei kapia roșii
  • 2 kg gogoșari
  • 2 kg ceapă galbenă
  • 1,5 kg roșii bine coapte sau 1 litru suc de roșii gros
  • 500 ml ulei de floarea-soarelui
  • 2-3 frunze de dafin
  • 2 linguri sare grunjoasă (sau după gust)
  • 1 lingură zahăr (opțional, pentru echilibrarea acidității)
  • piper negru măcinat, după gust

Mod de preparare

Se coc vinetele pe grătar, plită sau în cuptor, întorcându-le pe toate părțile, până când coaja devine neagră și interiorul moale. Se curăță de coajă imediat, se pun într-o sită să se scurgă de zeamă câteva ore, apoi se toacă mărunt cu un cuțit de lemn sau plastic. Ardeii kapia și gogoșarii se coc în același mod, se curăță de coajă și semințe, apoi se lasă la scurs. După scurgere, se toacă și aceștia în cuburi mici sau se trec prin mașina de tocat.

Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în jumătate din cantitatea de ulei, la foc mic, până devine translucidă. Se adaugă ardeii și gogoșarii tocați, se amestecă și se gătesc împreună aproximativ 15 minute. Se adaugă vinetele, restul de ulei și sucul de roșii sau roșiile curățate și tocate fin. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând des ca să nu se lipească, timp de 1,5–2 ore, până când zacusca scade și uleiul iese la suprafață. Se condimentează cu sare, piper, frunze de dafin și, dacă este nevoie, zahăr.

Când este gata, zacusca se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închid ermetic și se fierb la bain-marie timp de 30 de minute. Se lasă la răcit acoperite cu pături pentru a se răci lent, apoi se depozitează în cămară, ferite de lumină și umiditate.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de zacuscă de vinete. Cum să prepari gustarea delicioasă ca la mama acasă. Ingrediente și mod de preparare

Cât se fierbe și cum se păstrează în borcane

Zacusca de vinete se fierbe la foc mic, după ce ai adăugat toate ingredientele, între 1 oră și jumătate și 2 ore, până când scade bine, uleiul se ridică la suprafață și compoziția capătă o textură legată, fără exces de lichid. Este important să amesteci frecvent cu o lingură de lemn, mai ales spre final, pentru a preveni lipirea de fundul oalei și gustul amar.

Pentru păstrare, borcanele trebuie spălate bine, sterilizate în cuptor la 100°C timp de 15–20 de minute sau fierte în apă clocotită, apoi umplute cu zacusca fierbinte, până aproape de buza borcanului. Se închid ermetic cu capace noi sau verificate și se fierb la bain-marie încă 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. După fierbere, se acoperă cu pături groase și se lasă să se răcească lent 24 de ore. Astfel, zacusca se va păstra perfect în cămară, ferită de lumină și umezeală, chiar și un an întreg.

Chiftele de cartofi cu brânză. Rețeta care se face rapid și place tuturor... Suc de roșii pentru iarnă ca la bunica. Cât se fierbe și cum se păstreaza corect...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x