Originea micilor este controversată. Scriitorul Constantin Bacalbașa spunea că mititeii s-au născut accidental într-un celebru restaurant din București, când bucătarul, rămas fără mațe de oaie pentru cârnați, a pus carnea direct pe grătar. Pe de altă parte, bucătarul de la un alt local vestit al Capitalei susținea că micii sunt de proveniență balcanică, mai precis din Serbia, iar românii i-au adoptat și adaptat, notează romaniatv.net.
O scrisoare ținută la Biblioteca Academiei din București, datată la 16 iunie 1920, dezvăluie rețeta originală utilizată la Caru’ cu Bere. Textul detaliază modul de preparare, condimentare și coacere a micilor adevărați de altădată.
Rețeta veche de 100 de ani pentru mici
Se folosește carne de vită de la gât, trecută de două ori prin mașina de tocat, fără a îndepărta grăsimea. Dacă era prea slabă, se adăuga seu de vacă sau, în lipsă, de oaie. Carnea de porc era complet interzisă, pentru a nu altera gustul specific.
Pentru zeamă, se pregătea o supă concentrată din oase de vită cu măduvă, fiartă îndelung, care apoi era adăugată în compoziție pentru un plus de suculență.
La 1 kg de carne este nevoie de următoarele condimente: 8 g piper proaspăt pisat, 12 g cimbru uscat, 4 g enibahar, 2 g coriandru, 2 g chimion turcesc, 1 g anason stelat, 8 g bicarbonat de sodiu, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 lingură untdelemn, 1 căpățână mare de usturoi aromat.
Condimentele erau adăugate treptat, iar compoziția se frământa timp de o oră, apoi se lăsa la rece o zi și o noapte. A doua zi, se adăuga mujdei de usturoi strecurat și se frământa din nou, pentru o aromă puternică.
Micii se modelau cât un deget mare și se ungeau cu ulei înainte de a fi puși pe grătar. Aceștia se prăjeau pe jar iute, întorcându-se doar de trei ori, pentru a păstra suculența. Secretul era să nu fie gătiți excesiv, pentru a nu pierde din savoarea sucurilor din carne. Aceștia se serveau fierbinți, alături de chifle proaspete și muștar aromat sau picant.
Autorul scrisorii susținea că unii oameni adăugau carne de porc sau oaie, ceea ce schimba gustul. De asemenea, lipsa usturoiului sau a piperului ori prăjirea acestora la foc slab erau considerate erori grave, mai notează sursa citată.
Cât timp poți păstra mâncarea în congelator fără să se strice. Avertismentul specialiștilor... 10 toppinguri pentru burger pe care trebuie să le încerci pentru o experiență inedită...