Antena Căutare

Rețeta originală pentru mici. Cum se făceau mititeii acum 100 de ani

Cu toate că micii sunt nelipsiți de pe mesele românilor, puțini cunosc rețeta originală, de acum o sută de ani.

Galerie
Mici de casă, rețeta originală. Cum se făceau mititeii acum 100 de ani | Shutterstock

Originea micilor este controversată. Scriitorul Constantin Bacalbașa spunea că mititeii s-au născut accidental într-un celebru restaurant din București, când bucătarul, rămas fără mațe de oaie pentru cârnați, a pus carnea direct pe grătar. Pe de altă parte, bucătarul de la un alt local vestit al Capitalei susținea că micii sunt de proveniență balcanică, mai precis din Serbia, iar românii i-au adoptat și adaptat, notează romaniatv.net.

O scrisoare ținută la Biblioteca Academiei din București, datată la 16 iunie 1920, dezvăluie rețeta originală utilizată la Caru’ cu Bere. Textul detaliază modul de preparare, condimentare și coacere a micilor adevărați de altădată.

Citește și: Asociația Pentru Protecția Consumatorilor atrage atenția în privința micilor înainte de 1 mai: „Mititei cu aromă de carne”

Rețeta veche de 100 de ani pentru mici

Articolul continuă după reclamă

Se folosește carne de vită de la gât, trecută de două ori prin mașina de tocat, fără a îndepărta grăsimea. Dacă era prea slabă, se adăuga seu de vacă sau, în lipsă, de oaie. Carnea de porc era complet interzisă, pentru a nu altera gustul specific.

Pentru zeamă, se pregătea o supă concentrată din oase de vită cu măduvă, fiartă îndelung, care apoi era adăugată în compoziție pentru un plus de suculență.

La 1 kg de carne este nevoie de următoarele condimente: 8 g piper proaspăt pisat, 12 g cimbru uscat, 4 g enibahar, 2 g coriandru, 2 g chimion turcesc, 1 g anason stelat, 8 g bicarbonat de sodiu, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 lingură untdelemn, 1 căpățână mare de usturoi aromat.

Condimentele erau adăugate treptat, iar compoziția se frământa timp de o oră, apoi se lăsa la rece o zi și o noapte. A doua zi, se adăuga mujdei de usturoi strecurat și se frământa din nou, pentru o aromă puternică.

Micii se modelau cât un deget mare și se ungeau cu ulei înainte de a fi puși pe grătar. Aceștia se prăjeau pe jar iute, întorcându-se doar de trei ori, pentru a păstra suculența. Secretul era să nu fie gătiți excesiv, pentru a nu pierde din savoarea sucurilor din carne. Aceștia se serveau fierbinți, alături de chifle proaspete și muștar aromat sau picant.

Autorul scrisorii susținea că unii oameni adăugau carne de porc sau oaie, ceea ce schimba gustul. De asemenea, lipsa usturoiului sau a piperului ori prăjirea acestora la foc slab erau considerate erori grave, mai notează sursa citată.

Citește și: Micii atrag mulți turiști în Piața Obor. Într-o singură zi s-au vândut 7.500 de bucăți. Cât costă unul și ce rețetă se respectă

Cât timp poți păstra mâncarea în congelator fără să se strice. Avertismentul specialiștilor... 10 toppinguri pentru burger pe care trebuie să le încerci pentru o experiență inedită...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x