Gemul de prune este una dintre cele mai iubite delicatese care se găsesc în gastronomia românească. Desertul are o istorie bogată și de-a lungul timpului și-a păstrat un loc special în inima multor români.
Rețetele pentru gemul de prune diferă de la o regiune la alta, iar de cele mai multe ori acestea sunt transmise de la o generație la alta, acest aspect făcând ca minunatul desert să nu își piardă gustul autentic de la bunica.
Citește și: Reteța pentru o mâncare de gutui spectaculoasă. Cum să o prepari simplu și rapid
Iată cum să prepari gemul de prune perfect chiar la tine acasă!
Rețete pentru gem de prune ca la bunica
Gemul de prune este asociat de cele mai multe ori cu amintirile din copilărie, pe vremea când bunicii și părinții pregăteau acest preparat la începutul anotimpului rece, dar și imediat după culegerea fructelor.
De-a lungul timpului rețetele pentru gemul de prune au căpătat diferite forme în funcție de regiune, dar și de gustul fiecărei bucătărese.
Iată una dintre cele mai simple rețete de gem de prune ca la bunica!
Ingrediente
- 3 kilograme de prune moi fără sâmburi
- 800 de grame de zahăr
Mod de preparare
Primii pași sunt de a scoate sâmburii de la prune și de a se amesteca fructele cu 800 de grame de zahăr. Acestea se lasă la înmuiat peste noapte pentru a-și lăsa sucul și apoi se mută într-o oală pentru a se fierbe pentru un intervat de 20 - 60 de minute.
Din când în când se amestecă pentru a nu se lipi, iar apoi când fructele au fiert se pun direct în borcan în timp ce focul este lăsat la mic.
Citește și: Rețeta pentru o salată de dovlecei copți de excepție. Ce ingrediente minune nu trebuie să lipsească
O altă rețetă de gem apreciată de bunicuțe este următoarea!
Ingrediente
- 10 kg prune fără sâmburi
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie de mărime medie
Mod de preparare
Primul pas este de a alege prune cât mai cărnoase, dar care să nu fie nici foarte moi, nici foarte tari. Se scot sâmburii și apoi se așază în oală în straturi astfel: un strat de prune plus o mână de zahăr până la final. Este important ca fructele să fie lăsate peste noapte pentru ca sucul să poată fi eliberat, iar coaja să fie macerată.
Următoarea zi se pun la fiert la foc mic și se amestecă des pentru a nu se lipi. Înainte de a opri focul se taie mărunt o lămâie cu tot cu coajă și se pune în gem.
Delicatesa este gata atunci când pui o linguă de lemn în gem în mijlocul compoziției, iar aceasta stă cât de cât în picioare.
Citește și: Reteța pentru un compot de mere perfect. Cum să iasă o băutură pe care nimeni să n-o refuze
Pe lângă gustul savuros, gemul de prune este extrem de apreciat și pentru calitățile sale nutritive, fiind bogat în vitamine, precum vitamina C, vitamina K, fibre și antioxidanți.
Regimul danez. Ce este și cum te ajută să slăbești până la 10 kilograme în doar 13 zile... Rețetă delicioasă de zacuscă de vinete. Bucură-te mai mult timp de gustul legumelor de toamnă...