Ingrediente pentru reteta Lasagna simpla:
- 250g de mozzarella, scursa de apa si data prin razatoare;
- 18-20 foi de lasagna;
- 85g de parmezan, ras;
PENTRU SOSUL DE CARNE
- 3 linguri ulei de masline;
- 4 cepe, tocate marunt;
- 8 catei de usturoi, zdrobiti;
- 1 lingura de ierburi uscate, amestecate;
- 2 frunze de dafin;
- 1kg carne tocata de vita;
- 1,6kg rosii in bulion, din conserva, tocate;
- 1 pahar mic de vin rosu (optional).
PENTRU SOSUL ALB
- 200g de unt;
- 140g de faina;
- 1,7 litri de lapte;
- putina nucsoara, rasa.
Mod de preparare pentru reteta Lasagna simpla:
1. Se incepe cu sosul de carne: se incalzeste uleiul intr-o cratita mare si se prajesc cepele cu grija, 10 minute, pana cand devin aurii. Se adauga usturoiul, ierburile si dafinul si se mai lasa pe foc 2 minute. Se incalzeste o tigaie mare. Se pune in tigaie un sfert din carnea de vita, se lasa pe foc pana cand devine rumena-maronie, apoi se rastoarna peste ceapa prajita. Se prajesc pe rand si celelalte sferturi din cantitatea de carne si se rastoarna peste ceapa. Se adauga peste carne rosiile si un pahar mic de apa sau de vin, daca folosesti. Se asezoneaza cu sare si piper, se asaza pe foc si se lasa pana fierbe. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute, pana cand devine un sos gros, apoi se lasa deoparte.
2. Intre timp, se face sosul alb. Se rastoarna toate ingredientele pentru sosul alb intr-o cratita, se asezoneaza si se fierb, amestecand incontinuu. Nu te speria daca face cocoloase - daca amesteci suficient, sosul va deveni omogen. Se lasa pe foc 5 minute, amestecand, pana cand devine omogen si gros, apoi se da la o parte. Daca nu il folosesti imediat, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l deoparte.
3. Asigura-te ca imparti totul astfel incat sa-ti iasa doua lasagne. Se asaza un strat subtire de sos de carne intr-un vas termorezistent, se stropeste cu putin sos alb si se presara cu putina mozzarella. Se acopera cu un strat de foi de lasagna, apoi se asaza iar cate un strat din cele doua sosuri, mozzarella, si iar aluat. Se repeta ultimul strat de aluat, apoi se acopera doar cu sos alb. Se presara parmezan deasupra. In aceasta faza lasagna se poate pastra la frigider o zi, gata de pus in cuptor, sau se poate congela pana la 3 luni
4. Se incalzeste cuptorul la 200º C/gaz 6. Se lasa lasagna la cuptor 35-40 minute pana cand se rumeneste deasupra si devine crocanta pe margini. Se lasa deoparte 10 minute inainte sa o tai in patrate si se serveste cu salata verde si cu paine prajita cu usturoi.
Poftă bună!
FOTO: goodfood.ro
Desert usor: Rețeta Fursecuri fragede... Desert delicios: Rețeta Prajitura cu ciocolata si nuca de cocos...